Langweilův model Prahy se opět zpřístupní veřejnosti

Vložil
ČTK
13.03.2007 21:15
Praha

Praha - Langweilův model Prahy, který v papírové podobě zobrazuje historické jádro Prahy, se veřejnosti opět zpřístupní od 11. dubna. Návštěvníci Muzea hlavního města Prahy na Florenci se bez něj nyní musejí obejít, protože se od loňského října opravuje a čistí. Muzeum také umožňuje jeho digitalizaci, tedy převedení do trojrozměrné podoby, sdělil dnes ČTK pražský radní Milan Richter.

    "Zhruba do počátku dubna by měla být ukončena první fáze digitalizace, která spočívá ve snímání jednotlivých objektů," řekl Richter. Po ukončení snímání a jeho vyčištění bude model uložen do vitríny s novým osvětlením a doplněn informačním panelem. U modelu bude otočná kamera, která návštěvníkům přiblíží detailní pohledy do středu modelu.
    Digitalizaci dvě století starého modelu Prahy zahájil magistrát ve spolupráci s muzeem koncem minulého roku. Převedení do trojrozměrné podoby si vyžádá téměř 12,5 milionu korun a mělo by být dokončeno do května příštího roku. Lidé si pak budou moci virtuálně procházet zákoutí centra metropole, jak vypadala v první polovině předminulého století včetně třeba již zmizelých uliček židovského města. Digitální podoba unikátního modelu bude sloužit i památkářům, architektům a urbanistům. Do dvou let by se měl výsledek objevit na městských internetových stránkách
    Realistický Langweilův model Prahy vznikl v letech 1826 až 1837. Dokumentuje velmi přesně stav, v jakém se město v té době nacházelo. Zobrazuje jeho historické jádro včetně stovek dnes již zbořených domů Josefova a Starého Města. Více než 2000 budov je na barevném modelu zachyceno v měřítku 1:480, a to se všemi detaily fasád, dvorů, zahrad, hospodářských stavení a pozemků. U mnoha zaniklých budov je model jediným svědkem jejich podoby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články