Miloš Urban vydává po dvou letech nový román Santiniho jazyk

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
18.10.2005 16:20
Praha

PRAHA - V nejbližších dnech se na knihkupecké pulty dostane nový román spisovatele Miloše Urbana Santiniho jazyk. Od vydání zatím posledního Urbanova románu Stín katedrály uplynuly dva roky. Některé postavy z něj se objeví i v novém textu, hlavní hrdina je ale nový; je jím zaměstnanec reklamní agentury Martin Urann, jenž má vymyslet univerzální reklamní slogan. V nakladatelství Argo vychází nový román jednoho z nejpopulárnějších současných českých autorů ve čtvrtek.

Ve dvouleté pauze vyšel erotický horror Michaela podepsaný pseudonymem Max Unterwasser, který se ihned po vydání začal Urbanovi připisovat a on se k němu později nepřímo přihlásil.
Nejnovější práce na Stín katedrály volně navazuje. Děj se odehrává také v kostelích; jejich autorem je český stavitel Jan Blažej Santini. Jeho stavby označují historikové umění jako gotické baroko, nejvýznamnější je poutní kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou zapsaný na seznam UNESCO.
Román pracuje s konstruktem, že Santini univerzální větu znal a vetkl ji do jedné ze staveb, jež jsou plné numerologických hříček a dalších záhad. Jazyk v názvu odkazuje na Jana Nepomuckého a zachování zpovědního tajemství. Nepomucký byl Santiniho oblíbeným svatým, ve vrcholku kopule kostela na Zelené hoře je umístěn velký jazyk, symbol Jana Nepomuckého.
Urann je zaměstnancem reklamky, kterému hrozí propuštění. Dostane poslední šanci - vymyslet slogan, který by platil pro všechny lidi a situace a prodal by jakékoli zboží. Odpověď začne hledat v náhodně získané knize o světcích, hvězdách a kostelích.
I s Michaelou je Santiniho jazyk sedmou knihou známého mystifikátora, který oživuje gotický román. Urban napsal také dvě divadelní hry. Píše povídky a je redaktorem nakladatelství Argo, jež jeho romány vydává.
Kritikou i čtenáři oceňovaný autor debutoval v roce 1998 mystifikační prózou s námětem literární historie Poslední tečka za Rukopisy. Následovalo Sedmikostelí, vsazené do atmosféry tajemné části pražského Nového Města, které si bralo na mušku především architekty, jimž nejsou svaté žádné tradice místa. Autor po velkém ohlasu své knihy říkal, že ji napsal proto, aby "trestal románem". Sedmikostelí dosud vyšlo německy, nizozemsky, španělsky, maďarsky a rusky.
V románu Hastrman z roku 2001 se Urban vydal do zdevastovaných severních Čech. Jestliže předtím krutě jednal s architekty, v této knize často i životem odnášeli své neuvážené činy všichni ti, kdo pohrdají přírodou a jejími zákonitostmi. Urban napsal podle Hastrmana i filmový scénář. Stín katedrály z roku 2003 se formálně blížil Sedmikostelí. Vedle tajemné atmosféry, rozkrývání dávných symbolů a neméně tajemných vražd text pracuje se znalostí všech sporů, které se kolem pražské katedrály točí. Do literárních postav se také promítly skutečné postavy, které se v souvislosti s chrámem angažují.
0 komentářů
přidat komentář

Související články