Vítěz soutěže na stavbu NK její podmínky podle poroty neporušil

Vložil
ČTK
09.03.2007 16:40
Praha

Praha - Vítězný projekt architekta Jana Kaplického neporušil podmínky mezinárodní soutěže na návrh nové budovy Národní knihovny (NK), která by měla vyrůst na pražské Letné. V dnešním prohlášení to uvedli předsedkyně soutěžní poroty Eva Jiřičná a místopředseda Petr F. Bílek. Jejich stanovisko dnes ČTK poskytla NK v Praze. Na údajné porušení podmínek soutěže ve čtvrtek poukázala Česká komora architektů (ČKA).

    Projekt britského ateliéru Future Systems, který založil architekt českého původu Kaplický, počítá s tím, že prostor pro uchovávání národního konzervačního fondu bude v podzemí. To podle ČKA podmínky vypsané mezinárodní soutěže zakazovaly, a soutěžní porota tak podle jejího názoru měla návrh ze soutěže vyřadit.
    Podle názoru zástupců Mezinárodní unie architektů (UIA) pravidla porušena nebyla. "Výsledky soutěže jsou absolutně v pořádku a není žádný důvod k pochybnostem," uvedl ředitel soutěžní komise UIA Wolfgang Tochtermann, který na průběh soutěže dohlížel.
    Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek se neobává, že by výhrady ČKA k  soutěži mohly snížit kredit jejího vítězného návrhu. "Ta námitka je prostě úplně vedle," řekl ČTK Ježek.
    Podle poroty se celkem 80 procent ze 355 soutěžních návrhů alespoň zčásti odchýlilo od zadání. "A z toho třicet nevyhovělo právě požadavkům týkajícím se skladů. Jenže v duchu pravidel UIA je, aby porota v prvním kole soutěže hodnotila především celkový charakter řešení soutěžního zadání, a nikoliv jeho dílčí provedení," uvedli Jiřičná s Bílkem. Podle jejichž názoru měla porota právo upřesnit či doplnit soutěžní podmínky.
    Komora architektů připouští, že se soutěž konala podle mezinárodních pravidel a ČKA není oprávněna řešit rozpory, které by vyplývaly z případného nesprávného rozhodnutí poroty. Námitky by mohly být uplatněny pouze u UIA, a to do dvou týdnů od doručení výsledků soutěže. ČKA rovněž nemohla připomínkovat podmínky soutěže.
    Česká komora architektů dále uvedla, že se jí nový návrh budovy Národní knihovny zamlouvá. Oceňuje prý také, že byla na architektonické řešení objektu vypsána mezinárodní soutěž.
    Návrh stavby nové budovy Národní knihovny stihl během několika dní od zveřejnění vyvolat různé reakce. Ministerstvo kultury i pražský magistrát včetně jeho památkového odboru prostřednictvím svých představitelů vyjadřují projektu náklonnost. Národní památkový ústav (NPÚ) zatím své stanovisko neřekl. Ředitel Národní galerie Milan Knížák by stavbu v této podobě rád v Praze viděl, ale na jiném místě.
    "Čekali jsme, že projekt vyvolá diskusi," konstatoval Ježek. "Samotný projekt nové Národní knihovny vyvolal debaty, které jsou ve skutečnosti i o úplně jiných věcech a já myslím, že je to pozitivní. Aspoň si vyjasníme, co vlastně chceme," dodal Ježek, podle jehož názoru se současná debata kolem knihovny týká i pohledu "jak 18 let po listopadu 1989 koukáme na svět kolem sebe i sami na sebe".
    Podle projektu má budova o devíti podlažích mít tvar širší pyramidy se zaoblenými hranami. Skladiště pro deset milionů knih je pod zemí. Objekt by měl řešit dlouhodobé prostorové problémy Národní knihovny. Náklady na jeho výstavbu se odhadují přibližně na dvě miliardy korun. Vítězství v soutěži neznamená automaticky realizaci. Pro vítězný návrh ale hlasovali i  reprezentant Prahy a zástupce UNESCO.
24 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Komora a knihovna
Jan Línek
09.03.07 05:50
Standovi
Jan Línek
10.03.07 08:39
zobrazit všechny komentáře