V Přerově byl s několikaměsíčním zpožděním odhalen model města

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
09.03.2007 16:25
Přerov

Přerov - Přerované i návštěvníci se dnes odpoledne v centru Přerova dočkali slavnostního odhalení bronzového modelu, který zachycuje městskou památkovou zónu tohoto města. Dílo v hodnotě 1,7 milionu korun vytvořil akademický sochař André Vícha. Zmenšenina města byla odhalena s několikaměsíčním zpožděním, než radnice počítala.

    "Vedení města se rozhodlo tento model věnovat lidem v rámci 750 let od povýšení Přerova na město. V závěru roku se to odhalit nepodařilo. Je to pro budoucí generaci. Centrem modelu je Horní náměstí, náměstí T.G. Masaryka a Žerotínovo náměstí," řekl dnes ČTK mluvčí radnice Bohuslav Přidal.
    Radnice chtěla původně model slavnostně odhalit již na konci prosince jako tečku za loňskými oslavami. Dokončení v minulém roce bylo i  podmínkou výběrového řízení. Město nechalo tehdy kvůli odhalení vyrobit i  slavnostní pozvánky, autor však dílo nestačil dokončit.
    Důvodem byl podle něj technický problém z hlediska složitosti modelu. "Model bývá v měřítku 1:500, tento má měřítko 1:250. To znamená, že měřítko těch domečků je jednou takové, než bývá obvyklé. Je to taková premiéra," řekl ČTK sochař André Vícha.
    I přes nedodržení termínu se město rozhodlo dílo ponechat. Radní zatím nerozhodli ani o případných sankcích. Jako určitou kompenzaci sochař Vícha nabídl, že zdarma udělá návrhy insignií města Přerov, doplnil mluvčí.
    Model si mohou ode dneška lidé prohlédnout přímo naproti vchodu radnice na náměstí T.G. Masaryka. Plastika zachycuje celou městskou památkovou zónu a část ochranného pásma. Příprava stála přerovskou radnici rok času.
    Podobnou zmenšeninu města si mohou prohlížet již pět let také návštěvníci v centru Olomouce. Na maketě v měřítku 1:400 si mohou turisté v  českém a anglickém jazyce najít nejpozoruhodnější památky, které je obklopují. Model stál radnici 2,5 milionu korun a je součástí informačního centra. Olomoucká maketa se stala inspirací i pro přerovské radní.
0 komentářů
přidat komentář