V ČR stoupá spotřeba polystyrenu pro stavební účely

Vložil
ČTK
08.03.2007 19:15
Praha

Praha - Spotřeba pěnového polystyrenu (EPS) jako izolačního materiálu na zateplování budov v ČR stoupá. V roce 2006 jeho celková spotřeba meziročně vzrostla o 19 procent na 40.000 tun. S celkovou spotřebou čtyři kilogramy EPS na hlavu se Česká republika zařadila za Rakousko a Polsko na třetí místo mezi okolními státy.
    Pěnový polystyren je nejrozšířenějším izolačním materiálem používaným pro ochranu budov před chladem, hlukem a teplem. Z celkové roční spotřeby 40.000 tun směřuje 70 procent do stavebnictví, zbytek je zpracován na obaly. Více než 50 procent polystyrenu pro stavební účely, tj. 14.000 tun, je použito na zateplování.
    Díky popularizaci nízkoenergetických staveb roste zájem stavebníků o tento druh výstavby. Nejen kvůli tomuto trendu se zvýší spotřeba polystyrenu i v dalších letech. Podle sdružení k tomu přispějí především rostoucí ceny energií a zvýšené legislativní požadavky na nižší energetickou náročnost budov v důsledku snah o snižování emisí CO2.
    V Česku se proto očekává letos růst spotřeby polystyrenu o dalších 20 procent na 48.000 tun. Tomu odpovídá i navyšování kapacit u všech hlavních výrobců. Celkem by měly být otevřeny tři nové závody s kapacitou 15.000 tun ročně.
    V roce 2006 evropští výrobci suroviny nedokázali pokrýt rostoucí poptávku zpracovatelů, a proto byl její nedostatek nahrazen dovozy z Asie.
    "Snižováním energetické náročnosti budov v ČR lze uspořit nejméně polovinu spotřebované energie na vytápění při souběžném zvýšení tepelné pohody pro uživatele. Tato možnost se týká až 80 procent všech užívaných budov," uvedl zástupce EPS.
    Jednorázovým zateplením se sníží podle Šály energetická náročnost domu a tím se trvale sníží každoroční výdaj na vytápění, dále se zlepší životní prostředí v okolí domu při menším spalování a odstraní se také příčina bujení plísní. Podle jeho názoru přes nesporný nárůst zateplování budov v posledních letech nadále zůstává ČR pozadu v rozsahu zateplování budov oproti sousedním zemím.
0 komentářů
přidat komentář