Výstava OBCHODNÍ PALÁC CENTRUM

Galerie architektury Brno 8. 3. - 29. 3. 2007

Zdroj
Galerie architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
06.03.2007 00:25
Výstavy

Obchodní dům Centrum, původně Dům služby Baťa, postavený podle projektu architekta Vladimíra Karfíka, je ústředním tématem výstavy, která bude uvedena v brněnské Galerii architektury v březnu 2007.

Výstavu připravuje Centrum architektury ve spolupráci se současným vlastníkem objektu - společností ORCO, a Fakultou architektury VUT v Brně.

Současný majitel objektu, společnost ORCO, má zájem na rehabilitaci a opětovné začlenění objektu do brněnského centra. Výšková budova podle projektu Vladimíra Karfíka měla být prvním "mrakodrapem" ve střední Evropě. Po zdlouhavých problémech souvisejících hlavně se statikou a založením objektu, ale velmi pravděpodobně i s náladou mezi brněnskou odbornou veřejností, sám Baťa nakonec výstavbu na úrovni sedmého podlaží zastavil, a
Brno tak přišlo o svůj "mrakodrap". V šedesátých letech z důvodů havarijního stavu byla budova opatřena novým pláštěm, který zcela, a to velmi nešťastně změnil vzhled budovy. Důsledkem toho je, že současná fasáda z tzv. boletických panelů je z hlediska historické autentičnosti zcela bezcenná.

Centrum architektury se přípravou podkladů pro výstavu a publikaci zabývá od srpna minulého roku. Byl proveden podrobný průzkum dostupných historických zdrojů v archivech. Ve spolupráci s Muzeem města Brna, Národním technickým muzeem, Moravským zemským archivem a Archivem města Brna došlo poprvé v historii domu k souhrnému zpracování předmětné dokumentace.

Kopie původních skic a plánů šesti návrhů významných architektů, dobové fotografie a
dostupná dokumentace budou prezentovámy na výstavě i v publikaci, stejně jako studentské práce na téma rekonstrukce a dostavby domu. Představena bude rovněž studie rekonstrukce, předložená architektonickou kanceláří AI - DESIGN, která úzce spolupracuje s londýnskou kanceláří Eva Jiricna Architects Limited, a v jejímž čele stojí architekti Petr Vágner a Eva Jiřičná. Tento prestižní architektonický ateliér byl ke spolupráci osloven společností ORCO.

Výstava představí:

HISTORIE
1. vývoj, historie místa, urbanistické vztahy
2. předložené projekty
3. projekt Vladimíra Karfíka
4. změny projektu, průběh stavby
5. dům po dokončení
6. nástavba z roku 1937, poválečný vývoj - poškození, rekonstrukce ze 60. let
7. současný stav

STUDENTSKÉ PROJEKTY
Představeno celkem 9 studentských prací - vize možného využití domu.

ARCHITEKTONICKÁ STUDIE KANCELÁŘÍ AI - DESIGN a EVA JIRICNA ARCHITECTS
Návrh rekonstrukce a dostavby

0 komentářů
přidat komentář