Opravu sedlecké katedrály ohrožuje nedostatek peněz

Vložil
ČTK
03.03.2007 14:05
Praha

Vlašim (Benešovsko) - Plánované otevření chrámu Nanebevzetí Panny Marie v kutnohorské městské části Sedlec ohrožuje nedostatek peněz na dokončení jeho rekonstrukce. Památka, která je na seznamu dědictví UNESCO, má letos dostat z programu záchrany architektonického dědictví 2,5 milionu korun. Je to polovina částky, kterou dostávala v minulých letech, řekl ČTK Karel Koubský z římskokatolického farního úřadu.

    Proti druhé kutnohorské katedrále, chrámu sv. Barbory, je sedlecký kostel podle něj popelkou. "Na svatou Barboru jde letos 49 milionů korun, na sedleckou katedrálu 2,5 milionu korun. Potřebovali bychom aspoň pět milionů jako v předchozích letech," dodal.
    Sedlecká katedrála by se měla po rozsáhlé šestileté rekonstrukci otevřít 1. dubna. Církev zřejmě pustí návštěvníky alespoň do hlavní lodi. Zda v ní ale vystaví restaurovaná umělecká díla, zatím není jasné. Pokračující opravy by je mohly poškodit.
    Oprava sedlecké katedrály začala v roce 2001 a byla zařazena do programu záchrany architektonického dědictví. Z něj dostala církev včetně loňského roku na rekonstrukci dohromady 30 milionů korun, dalších 18 milionů korun přidala ze svého. Celkové náklady mají být kolem 54 milionů korun.
    Rekonstrukci církev dotuje z výnosu vstupného do blízké kostnice, která loni v návštěvnosti přes 257.000 lidí předčila i chrám sv. Barbory. "Kostnice na to sice trochu doplácí, ale řekli jsme si, že až doděláme katedrálu, dáme se do opravy kostnice," dodal Koubský.
    Sedlecký chrám Nanebevzetí Panny Marie patří k vývojově nejdůležitějším dílům české gotické architektury 13. století. V  minulosti byl dlouho zavřený, krátce se otevřel na konci 90. let minulého století. Návštěvnost tehdy rostla, kvůli havarijnímu stavu a následné opravě ale církev katedrálu v roce 2001 opět zavřela. Loni o prázdninách zpřístupnila část hlavní lodi. Prohlédnout si ji přišli hlavně návštěvníci kostnice.
    Katedrála byla založena kolem roku 1300 v místě původního románského klášterního kostela. Je největší a nejnáročněji zbudovanou stavbou z té doby, která se v Česku dochovala.

> Oprava katedrály Nanebevzetí P. Marie v Sedlci

5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Proč nejsou peníze?
Vllaldimír
04.03.07 12:12
Na špatném hrobě
Jan Kratochvíl
04.03.07 12:36
Katedrála
Jan Semotán
04.03.07 02:55
to semotán..
chitektar
04.03.07 07:37
chitektare,
Jan Semotán
06.03.07 04:55
zobrazit všechny komentáře

Související články