Výstava představuje 70 let kolumbijské architektury

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
28.02.2007 20:35
Praha

Praha - Sedm desetiletí kolumbijské architektury, v Evropě málo známé, představuje výstava, která začne ve čtvrtek v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Přehlídka v Praze potrvá do 1. dubna, později se představí i v Brně. Vznikla na základě spolupráce dvou univerzit - Českého vysokého učení technického a školy UNAL v Bogotě.

    Z architektury Latinské Ameriky jsou známá jména několika tvůrců, kteří stavěli v Brazílii či Venezuele, v Kolumbii jsme mnoho známých jmen neměli, řekl dnes novinářům jeden z profesorů univerzity v Bogotě Eduardo Samper.
    Přesto je podle něj důležité představit kolumbijskou architekturu posledních 70 let - právě před touto dobou se začala otevírat novým názorům, stylům a tendencím a přestala uplatňovat, stejně jako další obory umění, do té doby převládající koloniální styl.
    První část výstavy ukazuje na černobílých snímcích a doprovodných textech v angličtině a španělštině "zlatý věk" kolumbijské architektury, tedy 40. až 60. léta. Za stavbu, jež započala dějiny moderní architektury, autoři výstavy označují budovu stavební fakulty Národní univerzity v Bogotě; výběr staveb vrcholí budovou Torres del Praque (1965) také v Bogotě.
    Druhá část výstavy na barevných snímcích přibližuje kolumbijskou architekturu od 70. let do současnosti. "Obě části dokumentují, že se architektura v Kolumbii přizpůsobuje danému místu a nepodléhá jen dobovým trendům," uvedl Samper.
    Architektura v jeho zemi prý sleduje dvě tendence - racionální přístup a organický charakter staveb. Materiálem je často cihla, jak je vidět hlavně na snímcích v druhé části výstavy, která je tradičním materiálem v dané lokalitě. Také jsou podle Sampera zajímavé její reakce se světlem, s čímž architekti také výrazně pracují.
    Dnešní vernisáž bude předcházet Samperova přednáška v Cervantesově institutu, další dva kolumbijští profesoři architektury budou přednášet ve čtvrtek od 13:30 na ČVUT.
0 komentářů
přidat komentář