Turistická sezona bude zahájena v Telči na Jihlavsku

Zdroj
Jaroslav Buček
Vložil
ČTK
27.02.2007 17:35
Jihlava

Jihlava - Koncem března bude na zámku v Telči na Jihlavsku slavnostně zahájena letošní turistická sezona v Česku. Akce by měla ještě více zvýraznit letošní úspěch telčského zámku, který zvítězil v anketě o  nejpohádkovější český hrad či zámek připravené Národním památkovým ústavem (NPÚ). Z celostátního zahájení, které pořádá NPÚ letos poprvé, by měla vzniknout tradice.

    "Každý rok chceme turistickou sezonu zahajovat na jiném místě," řekl dnes ČTK mluvčí NPÚ Zdeněk Musil.
    Oslavy podle kastelána Bohumila Norka budou v pohádkovém duchu. V telčském kině je připraveno promítání pohádkových filmů, které byly natočeny v Telči. Projekci doplní autogramiáda filmových režisérů. Den ve 22:00 uzavře ohňostroj v zámeckém parku. Slavnostního zahájení sezony, která fakticky začne v neděli 1. dubna, se zúčastní většina kastelánů českých hradů a zámků, ministr kultury i ředitel NPÚ.
    Historická Telč je častým objektem zájmu filmařů. Stala se kulisami pro snad nejmilovanější českou filmovou pohádku Pyšná princezna. Natáčel se tu i  snímek Jak se budí princezny, Kouzelný měšec nebo Z pekla štěstí, a seriál O  ztracené lásce.
    Pověst nejpohádkovějšího českého zámku se promítne i do kulturních akcí, které se letos v zámku uskuteční. Tradiční festivaly a další akce doplní začátkem června filmový pohádkový víkend na hlavním zámeckém nádvoří s projekcí pohádek, které se natáčely v Telči a okolí. "Vstupné dostane Dětský domov v Telči," dodal Norek.
    Zámecké expozice uvidí letos návštěvníci v  telčském zámku beze změn. "Na příští rok připravujeme novou prohlídkovou trasu určenou pro školy," uvedl Norek.
    Telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesanční architektury. Jeho přitažlivost je podle tamních správců tím větší, že se zde díky citlivému přístupu majitelů k dědictví minulosti zachovaly ve velmi dobrém stavu původní interiéry. Mnohé z nich jsou reprezentativními příklady zásahu italského umění do našeho území, případně jeho proměn v  prostředí severně od Alp.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Telč
Niederhafner Tomáš
27.02.07 09:45
zobrazit všechny komentáře