Pro každý den - současný český design

Vložil
Petr Šmídek
16.10.2003 09:40
Výstava si na sebe klade nelehký úkol: vybrat to, co od sametové revoluce stálo v oblasti českého designu zato a lehce to stravitelným způsobem to naservírovat naprostému laikovi. Pět kurátorů s grafickým mágem Alešem Najbrtem v zádech zaplavilo výstavní prostory Obecního domu kvalitním designem s domácí visačkou. Během tiskové konference se hledaly příčiny nepřijetí hodnot designu běžnými uživateli a chybějící dialog o něm. Měl jsem pocit ukřivděnosti designérů, kteří si připadají jako popelky ve srovnání s architektky. Přitom je daleko dostupnější koupit si kvalitní židli nebo kávovou soupravu než projít několikaletým martýriem s architektem, zadlužit se po zbytek svého života, a ještě se bát o konečný výsledek. Kvalitního tuzemského designu je v Česku dostatek. Dalo by se dokonce říct, že exponáty zachránily poněkud pokulhávající architekto- nické řešení výstavy. Kdybych znal všelék na zlepšení vkusu obyvatelstva a prosazení mladých tvůrců, neventiloval bych ho na stránkách archiwebu, ale běžel na patentový úřad. Bohužel ho neznám.
Petr Šmídek

Cílem u nás koncepcí a rozsahem ojedinělé výstavy je zprostředkování a přiblížení aktuální situace a vývoje oboru po roce 1990 zájemcům z řad především laické veřejnosti a osvětlení pojmu design a úlohy designu v každodenním životě.
Výstava představuje více než 150 exponátů (výrobky, modely, prototypy, projekty) českých designérů v sekcích interiérový, průmyslový a grafický design. Kritériem výběru zařazených prací byla jejich nadčasovost, kvalita a invenčnost, reflektující současnou dobu a prostředí. Autoři jsou různého věku, zařazené jsou také práce studentů odborných škol.
K výstavě vycházejí dvojjazyčné zdarma distribuované speciální designové noviny, ve kterých kurátoři seznamují čtenáře stručně s vývojem sledovaného oboru a s vybranými výstavními exponáty. V novinách lze dále najít jako pozvánku plakát výstavy, rozhovory a anketu. Součástí je samozřejmě také prezentace partnerů výstavy.
V průběhu výstavy je v informačním středisku Obecního domu v prodeji kniha Český design / Czech Design 1995-2000 vydaná společností Prostor.
V době konání výstavy od 16.10. do 16.11. se vždy ve čtvrtek od 15.00 hod. uskuteční prohlídky výstavy komentované kurátory. Další informace k tématu mohou zájemci získat také poslechem rozhlasového cyklu Každodenně aneb o designu od 11.10. do 15.11., a to vždy v sobotu v 16.00 hod. v pořadu Pohyblivý svátek na stanici Vltava, či zhlédnutím snímku, který dokumentuje současný český design na ČT 2, 23.11. v komponovaném večeru na téma design. Tématu budou věnovány také příspěvky v Hospodářských novinách (rubrika Kultura), Týdnu a časopisu Art + Antiques (říjen, rubrika Design). Změna programů je vyhrazena.

oficiální tisková zpráva
> www.obecnidum.cz
> www.prostor-ad.cz
0 komentářů
přidat komentář