Gion A. Caminada / Cons, Vrin

Hledání na periférii - prostory, domy a příběhy
čtvrtek 3. 3. 2005 19:30
Nod. Roxy, 1.patro, Dlouhá 33, Praha 1

Zdroj
kruh.info
Vložil
Jan Kratochvíl
02.03.2005 01:40
Přednášky

"To, co mne na mé architektuře zajímá, je diskuse s místní tradicí. Ptám se jednoduše sám sebe, co nám mohou tyto staré stavební systémy dávat. Kde je podstata těchto konstrukcí? Jak je lze přeměnit pro všechna ta nová využití, která moderní doba vyžaduje? Vždy se jedná o diskusi, o další vývoj. Věřím, že je to jádro tradice celé vesnice."

Gion A. Caminada přichází koncem 70. let (spolu s Petrem Zumthorem) s konkrétními náměty ke zlepšení vývoje a fungování jeho rodné vesnice Vrin. Místo, kam z velké části směřuje jeho celoživotní snažení, prochází od té doby nebývalou přeměnou. Z malé, ekonomicky i lidsky vymírající vesničky se postupně přestali vystěhovávat lidé. Postavil zde nejen několik obecních staveb, jako např. společenský dům, objevili se zde i moderní zemědělské budovy, umožňující současný způsob obdělávání krajiny. To vše aniž by se dostali do konfliktu s tradičním obrazem vesnice. Vrin dostal novou tvář, aniž by se musel vzdát té původní. Spojují se zde tradice a dědictví s novým moderními idejemi a potřebami. Jako první vesnice vůbec byl oceněn Wakkerovou cenou švýcarské památkové péče.
Pro Caminadu má architektura také sociálním úlohu. Šťastná a "krásná" je pro něj tehdy, pokud napětí mezi tradicí a modernou přináší atraktivní řešení a její funkce je spojena se způsobem života.

Narozen 1957 v malé horské vesnici Vrin v nejvyšší části alpského údolí Val Lumnezia ve švýcarském kantonu Graubünden. Vyučil se tesařem, truhlářem, navštěvoval uměleckoprůmyslovou školu.
Po zkušenostech na cestách vystudoval architekturu na ETH Zürich a založil vlastní kancelář ve Vrinu, kde stojí také velká většina jeho realizací. Od roku 1998 je hostujícím profesorem na ETH Zürich.

Ocenění: Cena dobré architektury v kantonu Graubünden 1994 a 2001 (Geissenalp Vrin, obytný dům Segmüller Vignogn. škola Duvin), Cena SAB, Schw. Arbeitsgemeinschaft für das Berggebiet, Bruckmann Umweltpreis München, Eidgenössischer Preis für freie Kunst, Architekturpreis für Bauökologie (víceúčelová hala, Vrin), Ocenění dřevěných staveb - Prix Lignum (stáje a jatka, Vrin 1999), -
Int. Architekturpreis "Sexten Kultur" (Vrin a škola v Duvin), Čestné uznání spolkové vlády Wakker-Preis für die Gemeinde Vrin 1998

Projekty:
Stiva da morts - pohřební kaple, Vrin; 2002
obecná škola, Duvin; 1995
Stáje a jatka, Vrin 1994-99
dívčí internát kláštera Disentis
obytný dům Segmüller, Vignogn
přestavba Casa Communala, společenského domu, Vrin
víceúčelová hala, Vrin
a další...

> www.kruh.info
0 komentářů
přidat komentář

Související články