ZAPÁLENÝ ÚNOR - skupina Zapálení oslavila 5 let existence

Vložil
Tisková zpráva
21.02.2007 00:15
„ZAPÁLENÝ ÚNOR“ připomínající pět let existence skupiny a nedožité 122. narozeniny architekta Zápala skončil. Program „ZAPÁLENÉHO ÚNORA“ zahrnující tradiční návštěvu hrobu Hanuše Zápala v Rakovníku (10. únor) a „zapálený večer“ v Nevřeni (16. únor), vrcholil slavností v bytě architekta Hanuše Zápala, který se nachází v jeho vlastním domě na Roudné. Na oslavu byli jako hosté pozvání sympatizanti skupiny: sochař Jaroslav Veselák se ženou, který před dvěma lety vytvořil zdarma model pamětní desky H. Zápalovi (desku navrhl Jarek Veselák, člen skupiny), příznivci moderní architektury, Michal Stavař se ženou, současný majitel Zápalova domu s manželkou, herec a architekt David Vávra a sochař Václav Fiala. Slavnostní přípitek u pamětní desky před domem pronesli sochař J. Veselák a jeho žena. Během oslavy proběhla projekce fotografií z uplynulých pěti let – z tzv. spanilých jízd, tradičních únorových návštěv Zápalova hrobu v Rakovníku, pravidelných setkání v kavárně Jabloň po vzniku skupiny v roce 2002, návštěv v atelierech sympatizantů skupiny, příprav pamětní desky pro architekta Zápala, přednášek předních českých architektů na muzeu nebo natáčení Šumné Plzně. Součástí projekce byla i fotodokumentace z průběhu prací při obnově Zápalova bytu, který nyní obývá jeden ze Zapálených.

Obnova bytu Hanuše Zapala
Byt se nachází ve druhém nadzemním podlaží funkcionalistického bytového domu v Křížkově ulici, který si architekt H. Zápal navrhl sám pro sebe. Byt obývá Jakub Chvojka (člen skupiny). Částečná rekonstrukce interiéru bytu proběhla postupně od jara 2006 do února 2007.  
    Nejprve byl obnoven původní dveřní otvor kuchyň - pokoj (viz foto). V obou svátečních pokojích propojených šoupačkami (rovněž viz foto) byla provedena repase parketové podlahy, výměna vypínačů za původní bílé, kruhové a osazeny nové „slohové“ lustry, koule z mléčného skla. 
    Symbolickým a velmi citlivým momentem obnovy interiéru bylo provedení repase velkého čtyřdílného okna v arkýři (viz foto), u kterého byla zanedbána pravidelná péče a na první pohled vypadalo velmi neutěšeně. Po pečlivějším prohlédnutí však bylo zjištěno, že nedoléhá pouze boční křídlo orientované na západ a je tedy extrémně zatížené vlivy povětrnosti. Proběhla demontáž kování a následně kovotěsu (těsnění z plechových pásku). Při opalování barvy, broušení a tmelení se potvrdilo, že použité dřevo je prvotřídní a bez suků, sušené pochopitelně bez sušičky. Jinak řečeno kvalita subtilních dřevěných rámu okna, je pro současnou produkci velmi těžko dosažitelná. Původně byly okna domu zelené a břízolitová fasáda pískově žlutá s šedobílým arkýřem. Dnes jsou okna bílá. Tato okolnost komplikovala natěračské práce. Dnes je do ulice okno bílé, ale do interiéru má dva odstíny zelené, tmavý rám a světlá křídla. Barevnost byla řešena s ohledem na průzkum původního nátěru. Práce na obnově bytu byly provedeny svépomocí současnými obyvateli bytu. Repase okna byla provedena formou zapáleného happeningu „OKNO PRO HANUŠE“.  
    Obnova arkýřového okna v Zápalově bytu je pro nás upozorněním na práci patrně nejvýznamnějšího plzeňského architekta a symbolickým spojením s osobou Hanuše Zápala. Především je však dokladem relativně snadné cesty k zachování oken z meziválečného období. Jejich zachování je možné bez vysokých odborných schopností a vysokých peněžních výdajů. Proč se snažit o zachování původních dřevěných oken a plastová do domů nemontovat? Okna se musí jednou za čas natřít, ale jejich životnost je vyšší a služba pro lidi i dům je výhodnější. Jedinou podmínkou pro tuto cestu je neodmítnout předem natírání oken jako princip. A přestože údržba na čas vypadne, je stále možnÉ okna obnovit nebo opravit a mohou opět plnohodnotně sloužit. Poškozená plastová okna je možné pouze vyhodit a koupit nové. Navíc montovat novou technologii do starého domu má stejná rizika jako jí montovat do starého auta. Jako celek to může fungovat zdánlivě lépe, ale nevíte kde všude se problémy za čas projeví.

Plzeňská skupina ZAPÁLENÍ 02 sdružuje architekty a zapálené příznivce architektury dvacátého století. K její propagaci pořádá přednášky pro veřejnost, snaží se o publikační činnost a absolvuje tzv. Spanilé jízdy po regionu, při nichž navštěvuje a vyhledává hodnotná, ale zapomenutá místa a domy. Hlásí se k odkazu významného regionálního architekta Hanuše Zápala.   

5 LET SKUPINY | ZAPÁLENÝ KALENDÁŘ   

únor 2002 
nedožité 117. narozeniny Hanuš Zápala – skupina se poprvé schází 

březen 2002
vzniká jméno skupiny 

podzim 2002
ZAPÁLENÍ pořádají první přednáškový cyklus o architektuře na muzeu (přednáší D. Vávra, P. Šimeček, R. Švácha) 

únor 2003 
nedožité 118. narozeniny Hanuš Zápala – ZAPÁLENÍ navštíví poprvé jeho hrob v Rakovníku 

jaro 2003
ZAPÁLENÍ pořádají druhý přednáškový cyklus o architektuře na muzeu (přednáší V. Milunič, J. Pleskot, I. Otruba, Z.Lukeš)

duben, květen 2003
skupina spolupracuje s D. Vávrou a R. Lipusem na přípravě pro natáčení Šumné Plzně 

leden 2004
ZAPÁLENÍ pořádají na muzeu předpremiéru ŠUMNÉ PLZNĚ 

únor 2004 
nedožité 119. narozeniny Hanuš Zápala – ZAPÁLENÍ navštíví podruhé jeho hrob v Rakovníku 

jaro 2004
ZAPÁLENÍ pořádají třetí přednáškový cyklus o architektuře na muzeu (přednáší L. Lábus, A. Šrámková, J. Střítecký) 

6. únor 2005
nedožité 120. narozeniny Hanuš Zápala – ZAPÁLENÍ navštíví potřetí jeho hrob a přivezou „zápalovo“ světlo do Plzně, kde druhý den sehrálo klíčovou roli při odhalení pamětní desky

7. února 2005 
skupina odhaluje pamětní desku Hanuši Zápalovi na jeho vlastním domě na Roudné 

duben 2005
člen skupiny Petr Domanický publikuje v čs. ARCHITEKT práci o Hanuši Zápalovi 

leden 2006
skupina spolupracuje s D. Vávrou a R. Lipusem na přípravě pro natáčení Šumné Šumavy 

únor 2006 
nedožité 121. narozeniny Hanuš Zápala - ZAPÁLENÍ navštíví počtvrté jeho hrob v Rakovníku  máj 2006 člen skupiny Jakub Chvojka se stěhuje do vlastního bytu Hanuše Zápala; několik členů skupiny začalo s postupnou obnovou bytu H. Zápala; skupina se začala scházet v někdejším vlastním domě a bytu Hanuše Zápala 

19. října 2006
během diskusního fóra „Současná architektura v historických částech měst“ skupina vyhlašuje Anticenu Hanuše Zápala. Anticena je udělena všem, kdo se aktivně podíleli na likvidaci významné stavby Hanuše Zápala, někdejšího Domu sociální péče, později sloužícího jako městská nemocnice. Komplex budov stál v Sadech 5. května, v místech dnes dostavovaného hotelu Diplomat. Anticena má podobu pamětního listu, který dostávají všichni přítomní. 

únor 2007 
nedožité 122. narozeniny Hanuš Zápala - ZAPÁLENÍ navštíví popáté jeho hrob v Rakovníku v rámci programu tzv. ZAPÁLENÉHO ÚNORA 2007 a slaví pět let své existence.
0 komentářů
přidat komentář