Dělníci začali s demolicí památky v Přerově, úřad je zastavil

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
15.02.2007 20:20
Přerov

Přerov - Dělníci dnes začali znovu s demolicí přerovského spolkového domu Trávník, který chce ministerstvo kultury znovu zařadit na seznam kulturních památek. Podle očitých svědků začal na stavbě pracovat bagr a bořit zdi. Práce však vzápětí znovu zastavili úředníci stavebního úřadu za pomoci strážníků s tím, že stále nejsou dodrženy podmínky demoličního výměru. Jednání se stavební firmou mají pokračovat v pátek, řekl ČTK šéf přerovského stavebního úřadu Jiří Just.

    Podle informací ČTK firma dosud nedodala například doklad o odpojení inženýrských sítí. Na stavbě tak mohou zatím dělníci jen uklízet. Záchrana přerovské památky zřejmě odstartuje přípravu nového památkového zákona.
    Podle přerovské zastupitelky Marty Jandové, která se o záchranu památky angažuje již několik měsíců, začali dělníci z demoličními pracemi dnes odpoledne. "Bagr už to hrne zezadu hlavní budovy a boří, dělníci začali ručně rozebírat štít. Jezdí tady velká těžká auta. Na chvíli to zastavili, když jsem na ně volala, že překračují zákon, ale už bagr opět spustili," řekla kolem 14:30 ČTK přerovská zastupitelka Marta Jandová. Šéf přerovského stavebního úřadu poté na místo poslal státní dozor a za pomoci městské policie stavbu zastavil.
    O záchranu spolkového domu Trávník usilují Přerované i zástupci radnice již šestým dnem. Na místo přijel v pondělí také ministr kultury Václav Jehlička. Dnešní vývoj ministra zklamal a chování majitelů objektu odsoudil. "Ministr je přesvědčen, že je to smutná ukázka zranitelnosti systému ochrany nemovitých kulturních památek. Ministerstvo kultury se snažilo do poslední chvíle využít všech dostupných prostředků, aby demolici objektu zabránilo. Ministr kultury chce v co možná nejkratší době zahájit přípravu nového památkového zákona, který by celý tento proces jednoznačně vymezil," řekla dnes ČTK osobní tajemnice ministra Renata Slámková.
    Podle Petry Ulbrichové z odboru památkové péče ministerstva kultury je v  této chvíli osud památky v rukou města a stavebního úřadu. "Osud spolkového domu je pro nás důležitý. Může to být totiž precedens pro další vlastníky takových objektů jak se zachovat a mít památkáře z krku. Jinak máme takových případů jak hub po dešti," řekla dnes ČTK Ulbrichová.
    Pro záchranu památky by podle ministerstva přitom stačilo pozdržet demoliční práce do příštího čtvrtka. I když si majitel objektu nepřevezme rozhodnutí ministerstva o zahájení správního řízení, které má za cíl vrátit objekt na seznam kulturních památek, tento den nabude toto usnesení po desetidenní lhůtě právní moci. Od čtvrtka by pak musel majitel objekt chránit před poškozením.
    Úředníci však přiznávají, že je to stále boj o čas. Pokud totiž podle šéfa stavebního úřadu stavební firma všechny podmínky demoličního výběru dodrží, nemůže jim v krocích již nijak zabránit. "Pokud vše dodrží, jiné páky nemáme. Rozhodnutí o demolici je v právní moci a je vykonatelné," řekl ČTK Just.
    Situace kolem spolkového domu se vyhrotila ve chvíli, kdy ministerstvo kultury rozhodlo vrátit dům znovu na seznam kulturních památek. Majitel objektu ale toto rozhodnutí dosud nepřevzal a místo toho se dělníci v sobotu nad ránem pustili okamžitě do práce. Z objektu stihli během několika hodin sundat střechu. V neděli v poledne je úředníci zastavili s tím, že nejsou splněny podmínky demoličního výměru. Podle mluvčího přerovské radnice Bohuslava Přidala stavební firma, která s demolicí začala, nyní od smlouvy ustoupila, nahradila ji však jiná.
    Majiteli objektu, brněnské firmě Reinvest Corporation, která chce na místě vybudovat obchodní centrum, se vyrozumění o zahájení řízení ministerstva kultury dosud doručit ani za pomoci policie nepodařilo. Zkontaktován byl již dosavadní zástupce společnosti Jan Prokop, který však podle Přidala doložil, že již nemá oprávnění firmu zastupovat.
    Dělnický dům byl postaven na počátku 20. století. Objekt se stal střediskem stranického života, proletářské tělovýchovy, kulturních, divadelních a hudebních složek strany v přerovském okrese. Konala se tam také shromáždění za účasti vedoucích pracovníků KSČ. Budova byla zapsána na seznam nemovitých kulturních památek jako památka dělnického hnutí s odkazem na činnost KSČ v roce 1963. Brněnská firma objekt koupila od Českých drah, které byly do té doby majitelem tohoto domu.
0 komentářů
přidat komentář