Loni byla zahájena výstavba 43.747 bytů, nejvíce od roku 1993

Vložil
ČTK
12.02.2007 12:00
Praha

Praha - Bytová výstavba loni vykázala nejvyšší počet zahájených bytů od roku 1993. Za celý rok se začalo stavět 43.747 bytů, tedy o 8,3 procenta více. Naopak počet dokončených bytů loni meziročně klesl o 8,1 procenta na 30.187 bytů. Rozestavěno zůstalo 168.762 bytů, o 8,7 procenta meziročně více. Dnes to oznámil Český statistický úřad.

    Projevila se především příznivá situace na trhu hypotečních úvěrů, vyšší hodnota úvěrů ze stavebního spoření, podpora mladým manželům a chystané změny DPH na bytovou výstavbu od ledna 2008, uvedl ČSÚ. Pokles počtu dokončených bytů ovlivnilo zejména přednostní zahajování nové výstavby před jejím dokončováním a nedostatek speciálních stavebních kapacit na dokončovací práce.
    Největší nárůst zahájené výstavby zaznamenaly byty v domech s pečovatelskou službou a domovech-penziónech, a to o  85,8 procenta, dále byty v rodinných domech (17,3 procenta) a byty v nebytových stavbách (12,9 procenta). Pokles počtu zahájených bytů nastal u kategorie nástaveb, přístaveb a vestaveb a u bytů ve stavebně upravených nebytových prostorách.
    V územním členění bylo dlouhodobě zahájeno nejvíce bytů v  okolí velkých měst. V Praze a ve Středočeském kraji začala výstavba 16.308 bytů. Nejméně pak v krajích Libereckém a Karlovarském.
    Pokles počtu dokončených bytů nastal u všech kategorií výstavby mimo bytů v nástavbách, přístavbách a vestavbách k bytových domům, kde byl nárůst o 27,7 procenta. Pokles byl v domech s pečovatelskou službou a domovech-penziónech, u nástaveb, přístaveb vestaveb k rodinným domům a v nebytových stavbách.
    Počet dokončených bytů byl nejvyšší v Praze a ve Středočeském kraji, nejmenší v  Karlovarském, Libereckém a Ústeckém kraji. V poměru k počtu obyvatel se nejvíce bytů dokončilo ve Středočeském kraji a v Praze, nejméně v krajích Ústeckém a Libereckém.
    V roce 2006 byla dokončena modernizace 21.144 bytů, což je o  3,4 procenta méně než ve stejném období 2005. Nejvíce modernizovaných bytů bylo dokončeno v hlavním městě Praze a Jihomoravském kraji. Nejméně v Libereckém kraji a v kraji Vysočina.
0 komentářů
přidat komentář