Památka Přerova se přes rozhodnutí ministerstva začala demolovat

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
10.02.2007 19:00
Přerov

Přerov - Přes velké protesty lidí, za účasti strážníků i policie začala dnes časně ráno stavební firma rozebírat v Přerově takzvaný spolkový dům Trávník, který byl donedávna zapsán na seznam kulturních památek. Ministerstvo kultury památku ze seznamu vyškrtlo před půl rokem. Na podnět Přerovanů a odborníků se rozhodli úředníci před několika dny své původní usnesení zvrátit a zahájit správní řízení. Vyškrtnutí domu ze seznamu památek dnes označili za chybu.

    Ačkoliv má být památka podle tohoto rozhodnutí podle zákona chráněna před poškozením, rozebírání domu již dnes nikdo nedokázal zabránit. Místo památky má na místě stát obchodní centrum. Případem se zabývá policie a dnes o něm jednal také ministr kultury.
    Podle očitých svědků ještě do 23:00 byla v objektu v provozu restaurace. O několik hodin později již slyšeli obyvatelé přilehlých ulic rány a shazování tašek ze střechy. "Rozhodnutí ministerstva dostalo město v pátek faxem, firma to však poštou ještě neobdržela. Nějakou cestou se to dozvěděla, urychlila v domě výpovědi a v noci vše vystěhovali," řekla dnes ČTK přerovská zastupitelka Marta Jandová, která se s ostatními Přerovany obrátila na ministerstvo kultury.
    Rychlý postup firmy potvrdili také obyvatelé okolních domů. "Začali s demolicí za tmy. Nebylo na práci ani vidět, neměli to ani nijak zabezpečené," řekl dnes ČTK starší muž.
    Ministerstvo kultury zrušilo prohlášení domu na třídě 17. listopadu kulturní památkou loni v srpnu. Učinilo tak i přes nesouhlas památkářů. Ministerstvo tehdy zdůvodnilo své rozhodnutí tím, že dům je v havarijním stavu a jeho obnova by znamenala nahrazení většiny původních konstrukcí. Na podnět nespokojených Přerovanů však úředníci své rozhodnutí, který tehdy posvětil náměstek ministra kultury František Formánek, znovu přezkoumali a rozhodli se zahájit řízení o prohlášení domu za kulturní památku.
    "Oznámení o zahájení řízení o prohlášení domu za kulturní památku je účinné doručením. K tomu, bohužel, do dnešního dne nedošlo a tudíž samotné řízení nebylo zahájeno. Oznámení nemá odkladné účinky a nemůže zrušit pravomocné rozhodnutí stavebního úřadu o odstranění stavby," řekl dnes ČTK vrchní ředitel sekce ministra kultury Milan Kupka. Podotkl, že ministr kultury přijal dnešní informace o zahájených demoličních pracích se znepokojením. "Je přesvědčen, že jde o stavbu cennou zejména svou fasádou. Podle jeho názoru by měl být objekt znovu, pro své prokazatelné kulturní hodnoty, za kulturní památku prohlášen," doplnil Kupka.
    Rozebírání památky dnes nemohl zabránit ani pracovník přerovského stavebního úřadu. Podle něj má firma platný demoliční výměr. "Demoliční výměr je platný od října 2006, kdy nabyl právní moci. Dnešním dnem nic neporušují. Není tam zatím splněna podmínka nahlášení prací 14 dní dopředu na plynárně. Zatím jsou však podle zástupců stavební firmy zahájeny přípravné práce na střeše, tedy odstranění krovů a tašek," řekl ČTK Zdeněk Pištěk z přerovského stavebního úřadu.
    Jednatel brněnské firmy Reinvest Corporation, která objekt nyní vlastní, dnes nezvedal svůj mobilní telefon. K pracím se nechtěli na místě vyjádřit ani zástupci stavební firmy.
    Zabránit poškození památky i přes rozhodnutí ministerstva nedokázali ani zástupci přerovské radnice, kteří na místo přijeli za asistence městské policie. Ačkoliv město loni samo navrhlo vyškrtnout památku ze seznamu, dnes mají jeho pracovníci jiný názor. "Město tenkrát podpořilo vynětí objektu ze seznamu kulturních památek na základě nedostatečných či cílených informací. Názory odborníků byly tehdy úplně jiné. Vypadá však bohužel, že je už pozdě. Střecha je již rozebraná. Chyběly tam dny. Zřejmě i proto začal majitel střechu rozebírat během noci," řekla dnes ČTK náměstkyně přerovského primátora Elena Grambličková (ODS), která se dnes ráno pokusila práce na místě zastavit.
    Případem se zabývá také přerovské policie. "Obdrželi jsme dnes trestní oznámení na neznámého pachatele ohledně zahájení demoličních prací na domě zvaném Komuna," řekla dnes ČTK přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková. Podle ní však policie krokům stavební firmy nemůže zabránit. "Demoliční řízení faxem, který se týkal vyrozumění o zahájení správního řízení, nepozbylo účinnosti. Nemáme jak dělníky vykázat ze stavby," doplnila mluvčí s tím, že se policisté i nadále případem zabývají a zjišťují, zda majitel domu vyrozumění obdržel.
    Dělnický dům, který je jedinou dochovanou stavbu svého druhu ve městě i v okolí, byl postaven na počátku 20. století. Autorem budovy byl významný přerovský architekt Robert Motka. Objekt se stal střediskem stranického života, proletářské tělovýchovy, kulturních, divadelních a hudebních složek strany v přerovském okrese. Konala se tam také shromáždění za účasti vedoucích pracovníků KSČ. Objekt byl zapsán na seznam nemovitých kulturních památek jako památka dělnického hnutí s odkazem na činnost KSČ v roce 1963.
0 komentářů
přidat komentář