Turnov začne v březnu opravovat zchátralou synagogu

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
06.02.2007 11:30
Turnov

Turnov - Turnovská radnice začne v březnu opravovat zchátralou synagogu, která přežila jako jediná na severu Čech nacistické útoky. Prostředky na obnovu historické stavby, téměř osmi milionů korun, získalo město z programu EHP, do něhož Česku poskytlo peníze Norsko. Místostarostka Hana Maierová dnes ČTK řekla, že město vloží do obnovy památky a sousedních budov asi tři miliony korun.

    "Výběrové řízení na dodavatele stavby vyhrála městská firma Status. Jako první přijde na řadu střecha," uvedla Maierová s tím, že oprava včetně zřízení nových expozic potrvá 27 měsíců.
    Památka z roku 1747 sloužila donedávna jako sklad. Aby město mohlo uvažovat o obnově synagogy, muselo ji vyměnit za sousední dům s atraktivními prostory pro podnikání. Před vypracováním projektu na rekonstrukci synagogy provedli zaměstnanci z Národního památkového ústavu její stavebně-historický průzkum.
    V přízemí obnovené synagogy umístí radnice stálou expozici Židovského muzea v Praze, která bude mapovat dějiny židovského osídlení Turnovska. Budou tam i zbytky původního inventáře z turnovské synagogy. V prvním poschodí na balkoně plánuje město příležitostné výstavy zaměřené především na šperk a řemesla. Synagoga poslouží také pro hudební a literární pořady.
    Obnova synagogy začne odstraněním uměle vytvořených cizorodých prvků a odkrytím původních výmaleb. Stavbaři budou muset budovu staticky zajistit. Vybudují kromě jiného nové toalety na dvoře, udělají dřevěný trámový strop, opraví krov, střešní krytinu a také omítky. Na průběh rekonstrukce dohlédnou odborníci ze Židovského muzea v Praze. Synagoga se zařadí mezi památky turistického prohlídkového okruhu a do nabídky židovských památek v Českém ráji.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nepřesnost
Zbyněk
04.03.07 05:43
zobrazit všechny komentáře

Související články