Nemetschek předkládá akcionářům firmy Graphisoft veřejnou nabídku

Vložil
Tisková zpráva
05.02.2007 23:40
Mnichov 17. ledna 2007 - Skupina Nemetschek Group dnes předložila akcionářům firmy Graphisoft SE veřejnou nabídku na převzetí. "Nabízíme akcionářům ekvivalent 9 EUR za jednu akcii. Je to poctivá cena, která přiměřeně odráží hodnotu společnosti," říká finanční ředitel společnosti a mluvčí správní rady Ernst Homolka. Nabídka 2 273 forintů (HUF) odpovídá přesně 9 eurům a byla předložena maďarskému Úřadu finančního dozoru HFSA tuto středu před otevřením burzy. Orgán pro burzovní dohled nabídku ověří během následujících dvou týdnů. Poté budou mít akcionáři 45 dnů na to, aby své akcie odprodali. Transakce by měla být ukončena přibližně v polovině března. Skupina Nemetschek Group má v Graphisoftu majoritní podíl 54,3 procent od 31. prosince 2006.

Postavení na trhu významně posíleno
Dne 21. prosince 2006 bylo oznámeno, že Nemetschek získal v první fázi opci na nákup kvalifikované většiny. Dne 31. prosince 2006, po ukončení procesu due diligence, byl Nemetschek schopen získat 54,3 procent z celkového počtu 10,6 milionů akcií za cenu 9 EUR za akcii. Představenstvo nyní předkládá veřejnou nabídku na převzetí - jak bylo oznámeno - zbývajících 45,7 procent akcií Graphisoftu, opět za 9 EUR. Nejvyšší kupní cena je tedy přibližně 95 milionů EUR. Obchodními zprostředkovateli této transakce jsou WestLB Hungaria Zrt. a Erste Befektetesi Zrt. Both. "Pro Nemetschek Group představuje Graphisoft strategický finanční zájem. Akvizice je důležitým přínosem jak pro společnost, tak pro akcionáře a vytváří solidní základ pro úspěšnou budoucnost," řekl Homolka. Obě novátorské a na růst orientované společnosti budou pracovat nezávisle na sobě v sektoru pro software AEC (Architecture, Engineering, Construction), budou vyvíjet nové produkty a služby a získávat nové klienty. Podle Homolky posílí Nemetschek akvizicí Graphisoftu svou pozici na trhu a konečně se stane vedoucím světovým prodejcem softwarových řešení AEC, pokud jde o technologie. Touto akvizicí skupina značně vylepší klíčové ukazatele své obchodní výkonnosti a to díky podstatnému nárůstu prodejů, významnému růstu provozního zisku EBITDA a nárůstu zisku z provozní činnosti. Obě společnosti mají již nyní dohromady 270 000 zákazníků ve 142 zemích s očekávanými tržbami z prodeje ve výši 140 milionů EUR v roce 2007.

Nemetschek: Návrhy, stavba a management budov
Firma Nemetschek sídlí v Mnichově a je jediným celosvětovým prodejcem IT řešení, která zahrnují celý proces návrhu, stavby a managementu budov. Spektrum produktů sahá od návrhu budov a jejich výstavby až k managementu budov a nemovitostí. Dnes už její software v 16 jazycích používá více než 170 000 renomovaných zákazníků ve 142 zemích. Ve fiskálním roce 2006 očekává představenstvo společnosti prodeje, které podstatně převýší částku 100 milionů EUR.

Graphisoft: specialisté návrhů
Graphisoft SE sídlí v Maďarsku, v Budapešti a specializuje se na softwarová řešení pro návrhy budov. Společnost byla založena v roce 1982 a dnes má více než 260 zaměstnanců a celosvětovou síť spolehlivých a nezávislých prodejních partnerů. Graphisoft má pobočky v Maďarsku, Německu, USA, Japonsku, Velké Británii, Španělsku a Finsku. Produkty společnosti využívá více než 100 000 zákazníků v 82 zemích. Ve fiskálním roce 2005 dosáhla hodnota prodejů Graphisoftu výše 27 milionů EUR.
0 komentářů
přidat komentář

Související články