Na projektování Karoliny se podílí Koolhaas

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
01.02.2007 17:45
Ostrava


Ostrava - Na projektování první etapy centrálního území Karoliny se podílí přední světový architekt Rem Koolhaas. S jeho ateliérem OMA začala spolupracovat firma Multi Development, která vyhrála soutěž na zástavbu lukrativního místa v centru Ostravy. Společnost počítá s tím, že zhruba do měsíce by mohla představit první návrhy na budoucí podobu území po bývalé koksovně. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti Multi Development pro Českou republiku Luboš Kočí.
    "Firma OMA už na našem projektu pracuje zatím v pozici jakéhosi kreativního dozorčího architekta s tím, že její vliv se bude zvětšovat," uvedl Kočí. Koolhaas se narodil v roce 1944 v Rotterdamu a mezi architekty patří ke světové špičce. V současné době se zaměřuje na projekty v  USA a Asii. Jeho největším architektonickým projektem v Číně je budova čínské televize v Pekingu. Stavba vysoká 230 metrů má být dokončena k olympijským hrám v roce 2008. Koolhaas je držitelem mnoha cen, k nejvýznamnějším patří Pritzkerova cena z roku 2000, která je považována za Nobelovu cenu v  architektuře.
    "V zadávací dokumentaci pro soutěž jsme měli požadavek, aby při realizaci toho vítězného návrhu spolupracoval nějaký významný světový architekt. V tomto ohledu patří pan Koolhaas k tomu nejlepšímu, co je nyní na světě k dispozici," uvedl náměstek primátora Lukáš Ženatý.
    Společnost Multi Development nyní projektuje první etapu, která má být dokončena v roce 2010. Její součástí je rozsáhlá výstavba, která zahrnuje vybudování bulváru, náměstí, rekonstrukci budov Dvojhalí a elektrocentrály, výstavbu obchodně-zábavního centra a po jednom administrativním a bytovém bloku.
    Společnost Multi Development vytvořila ve spolupráci s městem projektový tým, který se schází jednou měsíčně a řeší aktuální dění kolem Karoliny. Vytvořeny jsou i pracovní skupiny, které se věnují například dopravní infrastruktuře. Jedna z těchto dílčích skupin bude v následujícím období hledat možnosti využití budov Dvojhalí a elektrocentrály. O osudu objektů by se mělo rozhodnout do poloviny letošního roku. "Mělo by to být zajímavé, atraktivní a funkční využití, které bude směřovat do oblasti kultury, společenského využití či vzdělávání," uvedl Kočí.
    Karolina je více než sedmkrát větší než Václavské náměstí. Nizozemská firma Multi Development dosud investovala v 18 zemích. V Česku má za sebou například stavby obchodně zábavních center Olympia v  Plzni a Olomouci nebo Centra Chodov v Praze. Firma se zabývá výstavbou městských, obchodních a administrativních center v celé Evropě. Do jednoho z  nejvýznamnějších developerských projektů v zemi chce investovat zhruba 15 miliard korun. Stavba potrvá asi deset let.
0 komentářů
přidat komentář