Autobusové nádraží v H. Králové bude mít zpoždění přes dva měsíce

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
01.02.2007 11:10
Hradec Králové

Hradec Králové - Stavba autobusového nádraží v Hradci Králové bude zřejmě mít asi dva a půl měsíce zpoždění. Důvodem jsou komplikace při stavbě složité ocelové konstrukce vlastního terminálu. Původně měla firma Strabag nádraží postavit do srpna. ČTK to dnes řekl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.

    O prodloužení termínu se Strabagem nyní jedná Dopravní podnik města Hradce Králové, který je investorem nádraží. "Zatím ale nedošlo k dohodě. Jakmile k ní dojde, půjde příslušný materiál do rady a zastupitelstva města," řekl Malíř. Stavba nádraží za přibližně 300 milionů korun začala loni v srpnu a je hlavní prioritou hradecké radnice.
    Pokud by se autobusový terminál nepodařilo dokončit do závěru letošního roku, přišel by podnik o dotaci na terminál z fondů Evropské unie ve výši 62 milionů korun. Kdyby Strabag nádraží do konce roku postavit nestihl, propadla by podle Malíře jeho bankovní garance ve prospěch města.
    Komplikace se objevily při tvorbě prováděcí dokumentace ke stavbě vlastní ocelové konstrukce. "Ukázala se řada problémů z hlediska statiky," řekl dříve ČTK ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich. Architekty navržené netradiční zastřešení terminálu vzdáleně připomíná konstrukci střechy olympijského stadionu v Mnichově.
    Stotisícový Hradec Králové žádné autobusové nádraží nemá. Zatím autobusy odjíždějí z provizorních stání před vlakovým nádražím a z nedaleké panelové plochy. Po vybudování terminálu stavbaři pro potřeby hromadné dopravy upraví i  nedaleké Riegrovo náměstí u nádraží Českých drah. Vše by mělo být podle původního harmonogramu hotové na podzim 2008. Celkové náklady stavby činí zhruba 470 milionů korun včetně DPH.
    Stavbu terminálu zdržely již komplikace při výběru dodavatele stavby, který se konal dvakrát. Původní tendr předloni v  říjnu vyhrálo sdružení firem vedené společností OHL ŽS. Proti výsledku se ale k  Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže odvolala společnost Skanska, jež skončila na druhém místě. Antimonopolní úřad pak soutěž nařídil zrušit a město vypsalo tendr znovu.
0 komentářů
přidat komentář