Nové letiště v Bangkoku čekají po čtyřech měsících velké opravy

Vložil
ČTK
30.01.2007 00:25
Zlín

Bangkok - Nové mezinárodní letiště Suvarnabhumi v thajské metropoli Bangkoku, jehož terminál se měl stát nejvytíženějším v jihovýchodní Asii, vykazuje stále více problémů. Minulý týden jeho provozovatel přiznal, že na ranvejích a pojezdových dráhách je asi stovka prasklin, což si pravděpodobně vyžádá omezení provozu až na půl roku. Dnes thajské ministerstvo dopravy uvedlo, že bude z těchto důvodů pro některé vnitrostátní lety znovuotevřeno staré místní letiště Don Muang.

    Podle odborné studie bylo na novém letišti odhaleno 61 závad a problémů, jejichž odstranění si vyžádá náklady 45 milionů dolarů. Největší problém představují pukliny na ranvejích, které podle expertů vznikají kvůli tomu, že letiště stojí na rozsáhlé bažině, jejíž vysoušení trvalo pět let. Voda prý zřejmě stále prosakuje asfaltem a cementem.
    Cestující si stěžují i na zatékání dešťové vody do budovy terminálu či na alarmující nedostatek toalet; 200 jich má být proto přidáno. Toalety budou rovněž přestavěny tak, aby vyhovovaly handicapovaným občanům, na něž se prý při budování terminálu příliš nepamatovalo.
    Zlepšeno by mělo být i značení, které chybí nebo je značně matoucí, a zdokonalen má být také systém odbavování cestujících a zavazadel, jehož současné nedostatky vedou k vytváření dlouhých front. Nahrazeny mají být rovněž místy nefungující automatické dveře a klimatizace.
    Kritikové nové letiště, jehož stavbu doprovázelo několik finančních skandálů, považují za pomník údajným korupčním aférám, které vedly ke svržení thajského premiéra Tchaksina Šinavatry při puči jen pár dní před otevřením Suvarnabhumi 28. září loňského roku. "Přiznáváme, že vláda otevřela letiště předčasně. Běžně nové letiště potřebuje zkušební dobu šest měsíců až rok, než je otevřeno," uvedlo ministerstvo dopravy.
    Staré letiště má být znovuotevřeno do dvou měsíců, což by mělo ulevit přetíženému novému mezinárodnímu letišti v době oprav. Přesun některých vnitrostátních letů, které nenavazují na mezinárodní spoje, na staré letiště prý může být trvalý, poněvadž doprava na Suvarnabhumi již nyní dosahuje téměř maxima kapacity tohoto zařízení.
    Thajské úřady tvrdí, že problémy na Suvarnabhumi nepředstavují žádné riziko pro bezpečnost letového provozu, přicházejí však v choulostivé době pro Thajsko, které se snaží oživit svůj turistický průmysl po měsících protivládních protestů, jež vyvrcholily v září státním převratem, a po krvavých silvestrovských atentátech v Bangkoku.
    Stavba letiště Suvarnabhumi, jehož název znamená Zlatá země, vyšla na čtyři miliardy dolarů. Má údajně nejvyšší kontrolní řídicí věž na světě (132 metrů) a největší budovu terminálu o  ploše 563.000 metrů čtverečních. Podle plánu má Suvarnabhumi, nacházející se 25 kilometrů od středu Bangkoku na ploše 3200 hektarů, odbavovat 45 milionů pasažérů ročně, a překonat tak nejrušnější letiště oblasti v Hongkongu a Singapuru.
    Dlouhodobý plán expanze Suvarnabhumi měl zahrnovat i terminál pro nízkonákladové letecké společnosti a dvě další příletové a odletové dráhy, které by zvýšily kapacitu letiště na 100 milionů cestujících ročně, a učinily z  něj tak největší letiště v Asii. Tyto plány však zatím byly pozdrženy.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
letiště
kika
20.04.07 08:39
zobrazit všechny komentáře