Lidovci rozhodnou o náhradě za Třeštíkovou do pátku

Zdroj
Alice Blažková
Vložil
ČTK
25.01.2007 00:15
Praha

Praha - Lidovci by měli nejpozději v pátek premiérovi Mirkovi Topolánkovi (ODS) oznámit, koho místo Heleny Třeštíkové navrhnou do čela ministerstva kultury. Mezi vážnými kandidáty na nového ministra či ministryni kultury jsou první náměstek Třeštíkové a bývalý lidovecký poslanec Jaromír Talíř a nedávno zvolená šéfka poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Padají ale i další jména.

    Situací po rezignaci Třeštíkové se dnes večer zabývalo předsednictvo KDU-ČSL, zatím ale svého favorita nevybralo, řekli ČTK účastníci schůzky. "Chceme tuto otázku definitivně rozhodnout do pátku. Poslední slovo bude mít celostátní výbor," uvedl mluvčí lidovců Ondřej Jakob.
    Místopředsedové Roman Línek a Marián Hošek potvrdili, že ve hře jsou jak Talíř, který už byl ministrem kultury v 90. letech, tak Šojdrová, ale nakonec může volba padnout na někoho třetího. "Oba by tu funkci zvládli. Jsou ale i jiné varianty. O nich teď jednáme," řekl Hošek bez dalších podrobností. Konkrétnější nechtěl být ani Línek: "Nominací je více, všechny jsou dobré".
    Další místopředseda Stanislav Juránek se jednání předsednictva nezúčastnil - cestu z  Brna do Prahy mu překazila sněhová kalamita. Svůj názor ale nejužšímu vedení sdělil: "Přirozenou volbou by byl pan Talíř," řekl jihomoravský hejtman ČTK.
    Šojdrová ještě před zasedáním předsednictva uvedla, že pokud by ji strana vybrala, je připravena funkci přijmout. "Záleží ale na rozhodnutí kolektivního vedení KDU-ČSL," dodala.
    Třeštíková dnes podala demisi kvůli tomu, že cítila politický nátlak na jmenování svých náměstků. Již dříve odmítla návrh premiéra, aby se jejím nejbližším spolupracovníkem stal František Formánek. Topolánek ale tvrdí, že respektoval její právo veta a že ministryně měla v personálních otázkách naprostou volnost.
    Již při výběru Třeštíkové na konci loňského roku někteří lidovci poukazovali na úskalí nominace této známé dokumentaristky, zejména na její nulové politické zkušenosti. Původně se měl stát ministrem kultury Cyril Svoboda (KDU-ČSL), ale když se ještě před jmenováním Topolánkovy koaliční vlády vzdala křesla ministryně bez portfeje Simeona Zikmundová nominovaná lidovou stranou, Svoboda se přesunul do této funkce a ministryní kultury se stala bezpartijní Třeštíková. Po krátké době tak lidovci musí znovu řešit, koho vyšlou do ministerské funkce.
0 komentářů
přidat komentář