V Karlíně se staví nová administrativní budova za půl miliardy

Vložil
ČTK
23.01.2007 19:05
Praha

Praha - V pražské čtvrti Karlín vyroste do poloviny roku 2008 nová administrativní budova za půl miliardy korun. Autorem projektu je španělský architekt Ricardo Bofill. Podle něj projekt vypadá tak, aby čtvrť kvůli němu neztratila svého industriálního historického ducha. Zároveň ale prý má stavba Karlín transformovat do "lidštější podoby".

    "Městská část Karlín je pro každého umělce mimořádně inspirativní. Industriální charakter místa přímo vyzývá k zachycení jeho atmosféry, tempa a image," řekl dnes na tiskové konferenci Bofill.
    Architekt uvedl, že se snažil zachovat industriální prosklenou fasádu, která bude propojovat okenní části se speciálními obvodovými panely s  výplní z benátského štuku. Bofill je například autorem projektů pařížského zastoupení značky Christian Dior, Cartier, Decaux, Axa, sídla společnosti Shiseido v Tokiu a projektu letiště v Barceloně.
    Stavbu budovy s názvem Corso II A v polovině loňského prosince zahájila developerská společnost Real Estate Karlin Group (REKG), která již v Karlíně zrekonstruovala administrativní budovu Corso Karlín. Projekt financuje Česká spořitelna. Administrativní budova naváže na již dokončené Corso Karlín v Křižíkově ulici, které bylo dokončeno v  roce 2001.
    V nové budově, která nabídne k pronájmu 13.000 metrů čtverečních ploch, se bude nájem po dokončení stavby pohybovat kolem 14,5 eur (asi 400 korun) za metr čtvereční, uvedla ředitelka realitní agentury Knight Frank Zdenka Klapalová. V budově bude mimo jiné vnitřní prosklené atrium se zelení, předváděcí místnosti, restaurace a hlídané třípatrové podzemní parkoviště.
    Karlín prochází od povodně, která ji postihla v roce 2002, rekonstrukcí. V současnosti běží podle starosty této městské části Josefa Noska projekt na opravu karlínského náměstí za 90 milionů korun.
    Podle Bofilla by Karlín měl být vzorem pro ostatní městské části mimo centrum Prahy v  urbanizaci a ve vzhledu tzv. městského mobiliáře, což jsou lavičky, chodníky, světla. V Karlíně by podle něj neměly být jen kanceláře, ale i byty, obchody, kina, aby měl ráz čtvrti, která žije.
    REKG má v plánu v Karlíně vybudovat ještě Corso II B a C, které by dohromady měly vytvořit pronajímatelnou plochu 47.000 metrů čtverečních. Společnost vlastní několik pozemků v Karlíně a Libni, kde chce v budoucnu vybudovat tisíce metrů čtverečních kancelářských, obchodních, bytových i zábavních prostor. REKG v Praze již postavila projekty Palác Karlín, Corso Karlín, Kotelna a Kollárova 14.
    V Praze bylo loni vybudováno 230.000 metrů čtverečních kancelářských ploch, nejvíce na Pankráci, na druhém místě byl Karlín.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
ondrejcisler
24.01.07 12:31
zobrazit všechny komentáře