Středočeské památky čekají letos nákladné rekonstrukce

Zdroj
Pavla Pokorná
Vložil
ČTK
22.01.2007 10:10
Praha

Praha - Řadu středočeských památek letos neminou rekonstrukce a rozsáhlé obnovy. Jen v Kutné Hoře, jejíž historické centrum je zapsáno na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO, bude za přispění státu, kraje a města rekonstruováno pět významných památek. Rozsáhlejší opravy si vyžádají i národní kulturní památky, hrady Karlštejn a Křivoklát, či středočeské zámky Konopiště, Březnice, Lysá nad Labem a další objekty kulturního dědictví. Vyplývá to z  informací, které ČTK poskytla radní Středočeského kraje Jiřina Pospíšilová.

    V letošním roce budou pokračovat práce na obnově nejvyhledávanější památky v Kutné Hoře, chrámu sv. Barbory. Ministerstvo kultury dalo v loňském roce na opravy kutnohorského chrámu asi 30 milionů korun, dalších sedm milionů korun přidali poslanci ze státního rozpočtu. Letos stát na opravy přislíbil 50 milionů korun, zhruba 700.000 korun uhradí vlastník. "Půjde zejména o obnovu vnějšího pláště, restaurování kamenných prvků, statické zajištění a obnovu vitráží oken," upřesnila Pospíšilová. Ukončení prací je plánováno na rok 2008.
    Dokončena by letos měla být první etapa rekonstrukce bývalé Jezuitské koleje, která se má do roku 2008 proměnit v centrum moderního umění. Výše investice na zajištění první etapy je zhruba 320 milionů korun, hrazena bude jak ze státního, tak z krajského rozpočtu. Majitelem objektu je České muzeum výtvarných umění. Podle jeho ředitele Ivana Neumanna by se kolej měla stát "živým" centrem výtvarného umění se stálou expozicí, sálem pro divadlo, koncerty a film, internetovou kavárnou a prodejnou uměleckých předmětů nebo literatury o  výtvarném umění.
    Hrad Křivoklát se letos dočká obnovy budovy hejtmanství a opravy střechy kaple. Dokončena bude také rekonstrukce budov u jižní hradební zdi, na kterou loni ministerstvo kultury poskytlo více než 800.000 korun v rámci programu záchrany architektonického dědictví. Rovněž jeden z  nejnavštěvovanějších hradů v Čechách, Karlštejn, se nevyhne opravám. Letos zde bude pokračovat obnova hradebních zdí.
    Středočeské zámky Konopiště a Březnice plánují letos zejména opravy hradebních zdí. Na Konopišti by měly být dokončeny opravy příjezdových cest. V zámeckém parku v Lysé nad Labem na Nymbursku bude pokračovat restaurování vzácných barokních soch. Pochází z dílny řady významných umělců, včetně Matyáše Brauna, kteří zde vytvořili více než čtyři desítky plastik. Radnice s jejich opravou začala s pomocí krajských a státních dotací v roce 2004, každoročně opraví asi šest soch. Loni na opravy získala dotaci z ministerstva kultury 750.000 korun, z kraje 125.000 a ze svého rozpočtu dalo město 700.000 korun.
    Radnice Lysé nad Labem plánuje za 21 milionů korun nejen opravit všechny zbývající sochy, ale také upravit celou francouzskou část parku. Počítá na to s dotací Evropské unie. "Do tří let by se tak stihly opravit sochy, cesty, zeleň, zahradní domek, ohradní zeď s bustami a vázami," řekla již dříve ČTK vedoucí odboru školství a kultury Věra Bodnárová.
    Středočeský kraj každoročně přispívá na rekonstrukce památek zhruba 27 miliony korun. Z fondu obnovy památek loni kraj uspokojil 282 žadatelů, mezi které rozdělil částku 26,6 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář