Odborník z ČVUT: Udržované domy by vítr neměl poškodit

Vložil
ČTK
21.01.2007 11:50
Praha

Praha - Domy, stavby i haly, které jsou postaveny podle norem a jsou udržované, by měly vydržet bez zásadního poškození i tak silnou vichřici, jaká Českou republiku zasáhla v noci na dnešek. ČTK to řekl Zdeněk Bill z  katedry konstrukcí pozemních staveb ČVUT. Noční vichřice napáchala velké škody na majetku, strhávala střechy domů a vyvracela stromy. Na svědomí má také nejméně tři lidské životy.

    "Pokud je stavba dobře navržená, neměl by ji vichr poškodit. Můžou se ale občas vyskytnout trhliny, hlavně u vyšších staveb. Havárie by ale i takhle silný vítr způsobit neměl," řekl odborník. U lehkých konstrukcí může podle něj orkán strhnout střechu, nosnou konstrukci by ale narušit neměl. "U kvalitních staveb nosná konstrukce vydrží, vítr odtrhne jen plášť, či šroub," doplnil.
    U zanedbaných staveb mohl podle Billa vítr utrhnout nepřipojené krytiny, špatné či uvolněné spoje.
    "Pro haly je horší zatížení sněhem než větrem. Vítr je více nebezpečný pro stavby, které jsou lehké, rozechvěje totiž jejich konstrukci či odtrhne nějaký spoj. Obecně vítr méně poškozuje zaoblené haly, než ty hranaté," vysvětlil Bill.
    Kvalitní stavby by neměl orkán poškodit ani podle mluvčího stavební firmy Metrostav Františka Poláka. Vichr však podle něj může poškodit stavby, které jsou špatně udržované. "České normy předpokládají, že dům vydrží i tento silný vítr. Pokud jsou stavby řádně postaveny, tak by se nemělo nic stát," řekl.
    Pokud jsou však v údržbě nějaké chyby, které znamenají poškození vnějšího pláště, vítr se může dostat dovnitř. Následně se například utrhne plechová střecha či vyrazí okno, řekl Polák.
    "Pokud je střecha dobře přidělaná, nemůže se nic stát, ale pokud je tam špatný úchyt, například je zrezivělý, dojde k utržení střechy. Je zajímavé, že střechu utrhne podtlak, ne přetlak. Střecha se utrhne na závětrné straně a ne na návětrné straně, " dodal mluvčí Metrostavu.
    Vítr v noci v Česku měl sílu orkánu, na nejvyšší české hoře Sněžce dosahoval rychlosti až 216 kilometrů v hodině. Po celé zemi způsobil problémy v  energetické síti a dopravě.
0 komentářů
přidat komentář