O přeměně romské lokality v Přerově rozhodne cesta na Slovensko

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
21.01.2007 11:35
Přerov

Přerov - Vedení Přerova míří kvůli chystané přeměně romské lokality v blízkosti vlakového nádraží příští týden na Slovensko. V Bratislavě chce zjistit zázemí firmy, která se chce do změn pustit. Zástupci společnosti, která se jako jediná přihlásila do výběrového řízení, hodlají devět bytových domů obývaných především Romy zbourat a postavit zde nové polyfunkční domy. Výstup cesty a definitivní plán na proměnu této části města by měli schválit zastupitelé na začátku února.

    "O firmě Immofin máme reference z  podkladů, které nám sama dodala. Chceme proto udělat misi na Slovensko a udělat si o firmě obrázek," řekl ČTK primátor Přerova Jiří Lajtoch (ČSSD).
    Podotkl, že pokud s výsledkem cesty město spokojeno nebude, může nastat i druhá varianta, že radnice výběrové řízení zruší a vyhlásí nové. "S lokalitou se však musí něco dělat, je ve špatném stavu a je potřeba ji zatraktivnit," doplnil primátor.
    Ve zdevastované lokalitě ve Škodově ulici žije několik set Romů. Tamním obyvatelům se firma zavázala najít náhradní bydlení. Rozhodnutí města narazilo především na kritiku tamních obyvatel. Lidé ČTK již dříve řekli, že mají obavu z horšího bydlení i z uzavření do ghett.
    Radní se rozhodli devět objektů i s pozemky prodat firmě Immofin, což je dceřiná společnost slovenské firmy, za 1,5 milionu korun. Firma v projektu hodlá domy zdemolovat, vyčistit pozemek a postavit zde obytné polyfunkční domy s komerčními prostory. Z  tamních osmi desítek městských nájemních bytů je obsazeno zhruba šest desítek. Mnozí obyvatelé jsou neplatiči.
    Plán přeměny této lokality mělo zastupitelstvo projednat již v říjnu loňského roku, vedení města se nakonec i  kvůli kritice rozhodlo ponechat rozhodnutí až po komunálních volbách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články