Třeštíková je připravena rezignovat na funkci ministryně

Vložil
ČTK
19.01.2007 00:10
Praha

Praha - Ministryně kultury Helena Třeštíková je připravena rezignovat na svoji funkci, pokud bude muset pod politickým nátlakem jmenovat náměstkem Františka Formánka. Již dříve ho do této funkce odmítla jmenovat. Třeštíková, kterou do vlády navrhli lidovci, to dnes oznámila novinářům.

    "Chápu současnou složitost politických jednání, ale nehodlám pro udržení funkce ministra obětovat svou lidskou čest a sebeúctu," řekla.
    Na tiskové konferenci přečetla Třeštíková své prohlášení. V něm popsala, že Formánka sama neoslovila. Za přítomnosti jejího předchůdce ve funkci Martina Štěpánka jí ho 8. ledna navrhl premiér Mirek Topolánek (ODS). Podmínka Formánkova nástupu byla podle něj součástí politické dohody, uvedla Třeštíková. Sama si za svého náměstka vybrala Jaromíra Talíře (KDU-ČSL). Dnes řekla, že když jí lidovci účast ve vládě koncem roku nabídli, s její volbou souhlasili. "O nominaci Formánka nepadlo ani slovo," řekla ministryně.
    Den poté, co prezident kabinet jmenoval, premiér prý Třeštíkové Formánka představil. Po jednání ho jako svého náměstka odmítla. Ministryně uvedla, že své rozhodnutí oznámila vedení KDU-ČSL a několikrát mu své stanovisko zopakovala. Informaci, že je připravena v případě politického nátlaku rezignovat, lidovci podle ní vzali na vědomí.
    Dnešní Mladá fronta Dnes uvedla, že Formánek mohl sehrát klíčovou roli v jednáních ODS s poslanci zvolenými za ČSSD Michalem Pohankou a Milošem Melčákem o jejich podpoře trojkoaliční vládě.
    Formánka do úřadu v minulém volebním období přivedl bývalý ministr Vítězslav Jandák, který byl v  kabinetu za ČSSD. Jandákův nástupce Štěpánek ho pak na jeho vlastní žádost z  funkce loni v říjnu odvolal.
    Třeštíková odmítla na tiskové konferenci odpovídat na dotazy. Na tiskovou konferenci ji doprovodil manžel. Kvůli mimořádnému brífinku se nezúčastnila už dohodnuté tiskové konference k uvedení jejího nového dokumentu.
0 komentářů
přidat komentář