Obří přístav na Lipně má svolení ekologů

Vložil
ČTK
18.01.2007 10:10
Praha

Praha - Přístav pro 118 lodí, který chce rakouský investor postavit na břehu vodní nádrže Lipno, získal důležitý ekologický posudek. Znalecká zpráva, která konstatuje, že obří stavba v oblasti Hruštického poloostrova na Frymbursku neohrozí šumavskou přírodu ani chráněné území a živočichy, je klíčovou součástí schvalovacího postupu a významně přiblížila celý projekt k jeho startu. Posudek se logicky nelíbí lidem z občanského sdružení Hruštice, kteří proti výstavbě nového přístavu na Lipně protestují.

    Podle sdružení Hruštice bude mít přístav negativní vliv na chráněnou krajinnou oblast Šumava, výrazně zhorší ráz krajiny a kvalitu vody v nádrži. Posudek však námitky mírní a některé zcela vyvrací. "Celkově lze konstatovat, že realizace a provoz Přístavu Hruštice je z  hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví akceptovatelný," uvedla ve svém stanovisku společnost Eia Servis, která odborné posudky zpracovávala.
    Přístav sice bude součástí jak Chráněné krajinné oblasti Šumava i  evropsky významné lokality Šumava, podle posudku je jeho výstavba v třetí zóně parku přijatelná, další dvě chráněné zóny parku stavba nijak neovlivní, napsal server. Terénní průzkum přímo na místě nepotvrdil, že by v území, na němž se má stavět, žili zvlášť chránění živočichové či rostly vzácné rostliny.
    Celková plocha přístavu zabere necelý hektar, téměř polovina z toho bude na souši. Rakouská developerská společnost UBM chce kromě přístavu v této lokalitě postavit také rekreační park s více než sto domy a apartmány, restauracemi, sportovišti a minimarketem pro asi dva tisíce návštěvníků. U  tohoto projektu se zatím na odborných posudcích pracuje.
    Celkem chtějí Rakušané, kteří už u Lipna vlastní desítky hektarů pozemků, investovat 1,2 miliardy korun, stavební povolení by mohly získat do dvou let.
    Společnost UMB v Česku už investovala do projektů jako Darex, Zvonařka, nebo Anděl City v Praze, připomněl server.
    Celá oblast se dočká i  dalších investorů. Územní plán Frymburka například počítá s tím, že v oblasti Hruštického poloostrova bude celkem pět přístavů.
    Jedna miliardová investice už na březích jezera funguje, a to v obci Lipno. Tam stojí areál Marina se třemi stovkami apartmánů, jachetním přístavem či akvaparkem. Další stovka apartmánu se pak nyní dostavuje. Přímo u Frymburka se staví nový akvapark a čtyřhvězdičkový hotel. Podle Hospodářských novin v lokalitě Kovářov začne už příští rok stavět rekreační domy za zhruba 300 milionů korun českobudějovický Mane Holding.