Dosud není zřejmé, kolik peněz letos stát dá na živé umění

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
17.01.2007 17:30
Praha

Praha - Ministerstvo kultury stále přesně neví, kolik peněz ze svého rozpočtu letos věnuje na podporu živého umění, které dotuje v rámci grantového řízení. Úřad ví, kolik peněz ze státního rozpočtu bude čerpat, přesné rozdělení financí se ale teprve tvoří. Poprvé nyní také úřad oficiálně přiznal, že loni byla grantová řízení v rozporu s rozhodnutím Poslanecké sněmovny posílena pouze o částku 20 milionů korun, nikoli o 80 milionů korun.

    O tuto sumu se podařilo navýšit loňský rozpočet ministerstva během jednání poslanců o státním rozpočtu, známého jako porcování medvěda. Ministerstvo později podepsalo dohodu se zástupci uměleckých obcí o tom, na co budou peníze použity. Přesto nebyl rozpočet grantů navýšen. Kde přesně peníze skončily, zatím zřejmé není, bude to možné vyčíst až z výroční zprávy za uplynulý rok. Částka, která do grantového řízení půjde letos, je nyní na nové ministryni.
    Systém grantů, jež jsou pro mnohé umělce a sdružení významným zdrojem příjmu, je ze strany příjemců dotací dlouhodobě kritizován a loni prošel zatěžkávací zkouškou. Tehdejší ministr kultury Vítězslav Jandák chtěl zrušit odborné komise a rozhodovat o desítkách milionů korun sám se svými poradci. Jeho nástupce Martin Štěpánek se vrátil ke způsobu grantového řízení, které vzniklo již během působení ministra Pavla Dostála, a podle ředitele sekretariátu ministra Milana Kupky jej ministerstvo doplnilo transparentnějšími pravidly v  užší spolupráci s odbornou veřejností.
    Přesto se však již za Dostála peníze rozdělovaly i mimo grantová řízení, Jandák v tom pokračoval. Sám s  dalšími lidmi z vedení rozhodoval, kdo od ministerstva dostane podporu. Expertní komise neměly šanci se k tomu vyjádřit. Podle Yvony Kreuzmannové, ředitelky společnosti Tanec Praha a jedné ze zakladatelek sdružení Iniciativa pro kulturu, většina ze zmíněných 80 milionů korun skončila jinde - mimo jiné z nich ministr údajně Jandák vyplácel projekty, o kterých rozhodoval sám se svými nejbližšími spolupracovníky z vedení úřadu.
    Kreuzmannová se zmínila například o  třímilionové podpoře pro Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově, Jandákově volebním kraji. Pořadatel festivalu lobboval i u jiných poslanců a získal ještě další dva miliony. Pro desítky dalších hudebních festivalů na území ČR však zbylo sotva deset milionů korun. Další podporu touto cestou získal třeba zlínský filmový festival (15 milionů) či Anifest Třeboň (devět milionů). Kritikové těchto praktik však spíše než na jednotlivé sumy poukazují na nesystematičnost rozdělování peněz, které záleží na aktuálním rozhodování politiků, nikoli na prokazatelné kvalitě podporovaných akcí.
    I ministerstvo dnes uznává, že loňské posílení grantů o 20, nikoli 80 milionů korun je při množství grantových žádostí v oblasti umění zcela nedostačující. Uvedlo také, že mimo grantová řízení bylo vyplaceno přes 16 milionů korun.
    Zmíněných 80 milionů korun mělo jít na granty v oblasti umění, konkrétně 37,5 milionu na podporu významných mezinárodních festivalů mimo akce podporované pravidelně sněmovnou a 42,5 milionu přímo na grantová řízení v oblasti divadla, hudby, tance, výtvarného umění a literatury.
    Bývalý ministr Štěpánek sliboval, že s praxí rozdělování peněz bez výběrového řízení skončí. Internetový server Aktuálně. cz ale v pondělí uvedl, že ministerstvo pod jeho vedením v  prosinci vyplatilo několik set tisíc korun na projekty, které řízením neprošly. Kromě jiného získalo 280.000 korun Hálkovo městské divadlo v Nymburce, jehož ředitelem byl do loňského září nynější náměstek ministra kultury Adolf Toman. Nymburské divadlo požádalo o peníze v polovině prosince - údajně proto, že kvůli změnám ve vedení nestihlo včas podat grantovou žádost.
    Peníze rozdělovalo ministerstvo ze zbytku rozpočtu, který nejde převést do dalšího roku. Náměstek Toman v podpoře pro své bývalé působiště rovněž problém nevidí, i  tato cesta k finanční podpoře je podle něj transparentní.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
... podivné ministrestvo
MFiala
18.01.07 07:46
zobrazit všechny komentáře