Liberecká výšina má šanci na záchranu

Vložil
ČTK
13.01.2007 20:05
Liberec

Liberec - Oblíbené výletní místo, Liberecká výšina, má po dlouhých letech šanci na záchranu. Její majitelé získali stavební povolení na inženýrské sítě a poté se mohou pustit i do rekonstrukce rozhledny. Informuje o  tom dnešní vydání Mladé fronty Dnes pro Liberecký kraj.

    Výstavba plynovodní, vodovodní i kanalizační přípojky začne v dubnu, ustoupit jí musí část lesa. „Trvalo nám tři roky, než se podařilo povolení získat. Bez nových přípojek bychom nemohli začít na Výšině cokoli dalšího podnikat," řekl deníku Petr Prade, spolumajitel rozhledny, s tím, že už vloni posílili řemeslníci kapacitu elektřiny.
    Výšině se má vrátit nejen původní účel výletního cíle, ale i podoba. „Rádi bychom odbourali i přístavbu, kterou necitelně provedla stavební firma v sedmdesátých letech," řekl Prade.
    Turisté najdou ve výšině restauraci a pod střechou i pár pokojíků na přespání. Znovu se otevře také vyhlídka ve věži. „Chceme, aby to tu zase ožilo. Ale nic velkého nemohou lidé čekat, jsme limitováni prostorem. Nicméně různé akce jako svatby nebo večírky by se tu konat měly," dodal Prade. Vyhlídkovou restauraci s  rozhlednou dal v roce 1901 postavit Heinrich Liebieg. Projekty vypracoval norimberský stavitel, který při stavbě použil některé původní materiály ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Dosáhl tak dojmu starobylosti. Iluzi hradu tak dotvářel ještě příkop překlenutý mostem a nádvoří obehnané hradbou se střílnami. Až do roku 1966 měla stavba svou původní podobu, pak se dočkala necitlivého zásahu do architektury. Veřejnosti se Výšina uzavřela zhruba před deseti lety.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Liberecka vysina
Helena Jiskrova
19.01.07 04:48
Výšina
22.05.08 11:03
Liberecká výšina
Jana Součková
06.03.10 05:12
Prosím o informace
Martin Koníček
26.07.10 12:11
zobrazit všechny komentáře

Související články