V centru Brna dluží radnici pětina nájemníků městských bytů

Vložil
ČTK
11.01.2007 16:20
Brno

Brno - Radnici Brno-střed dluží za nájem pětina uživatelů z 8400 bytů, které úřadu patří. Dluh se pohybuje kolem 60 milionů korun a v poslední době mírně klesá. Problémových je asi 1600 nájemníků, jimž hrozí vystěhování. Snížení dluhu přikládá radnice novému občanskému zákoníku.

    "K nájemníkům je totiž mnohem přísnější. Doufáme, že se platební morálka neukázněných nájemníků brzy výrazně zlepší," řekla dnes ČTK místostarostka Brna-středu Dagmar Hrubá.
    Dříve bylo možné dlužníka z městského bytu vystěhovat jen na základě rozhodnutí soudu. Novela zákoníku ale od loňského dubna umožnila radnicím, aby rozhodovaly o vystěhování, pokud třikrát zjistí u některého z  nájemníků platební nekázeň.
    Výsledkem je to, že hrozba vystěhování je pro nájemníky mnohem reálnější. Proto mnozí žádají, aby radnice zrušila již nařízenou výpověď z bytu. Za uplynulé měsíce celkový dluh podle místostarostky klesl o několik set tisíc korun.
    Hrubá zdůraznila, že mezi nájemníky jsou i lidé, kteří neplatí nájemné, ale řádně hradí za jiné poskytované služby související s užíváním bytu. Dlužníkem rekordmanem je nájemník, jenž by měl radnici Brno-střed zaplatit 300.000 korun.
    Úřad městské části Brno-střed je na jižní Moravě bezpochyby vlastníkem největšího počtu bytů. Například radnici v Břeclavi patří 1600 bytů, 50 nájemníků patří k dlouhodobým neplatičům, přičemž celkový dluh na nájemném se pohybuje okolo pěti milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář