Letošek je ve Slovinsku ve znamení architekta Plečnika

Vložil
ČTK
08.01.2007 22:30
Slovinsko

Lublaň

Lublaň - Ve Slovinsku je rok 2007 ve znamení architekta Josipa Plečnika, od jehož narození letos uplynulo 135 let a od smrti půl století. Ve slovinském hlavním městě Lublani se zájemcům o tohoto umělce, jehož stavby dotvářejí ráz Lublaně, Vídně i Prahy, nabízí celá řada akcí věnovaných jeho tvorbě.

    V neděli, ve výroční den Plečnikovy smrti, byla ve slovinské metropoli otevřena výstava, která na základě plánů, kreseb a fotografií dokumentuje jeho tvorbu ve třech hlavních městech nástupnických států habsburské monarchie. Návštěvníci si také mohou prohlédnout nerealizovaný model slovinského parlamentu, který se objevil na slovinských mincích eurocentů, jež se v této zemi objevily k 1. lednu letošního roku. Součástí výstavy je i kopie Plečnikových hodin, které budou měřit čas na budově Rady EU v Bruselu v době slovinského předsednictví EU v první polovině roku 2008.
    Lublaňské muzeum architektury pro letošní rok připravilo vždy na první sobotu v měsíci prohlídky nejdůležitějších Plečnikových staveb v Lublani, mezi které patří například národní a univerzitní knihovna, Trojmostí přes řeku Ljubljanicu nebo ústřední hřbitov Žale.
    Do dějin architektury českého hlavního města se Plečnik zapsal především úpravami Pražského hradu po vzniku samostatného Československa. K jeho neopominutelným pražským stavbám patří i kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.
0 komentářů
přidat komentář