Nizozemci chtějí stále častěji domy a chalupy na Šumavě

Vložil
ČTK
08.01.2007 10:25
Plzeň

Plzeň - Tři miliony korun i více jsou ochotni zaplatit za domek či chalupu v Plzeňském kraji Nizozemci, kteří stále častěji preferují hlavně příhraničí a Šumavu. Píše to regionální Mladá fronta Dnes.

    "Vím o  rodinách, které tu zůstávají natrvalo," řekl klatovský realitní makléř Karel Müller, který se specializuje na Šumavu. Nizozemcům prodává stabilně tři čtyři rekreační chalupy ročně.
    "Při smlouvání nejsou Nizozemci tvrdí. Umíte-li anglicky, jste jejich," řekl Milan Mrázek z domažlické realitní kanceláře.
    Němci už mají podle realitních makléřů v regionu nakoupeno. "Občas žádají třeba stohektarové plochy nebo honitby," uvedla Marie Němečková z  domažlické realitní kanceláře. Podle Müllera jejich zájem stagnuje. "Dokonce už přišlo pár Němců, že chtějí nemovitost naopak prodat. Mysleli si totiž, že její cena po vstupu do EU stoupne," dodal.
    Na území ČR žije nyní 1260 Nizozemců. K trvalému pobytu je jich přihlášeno 39 procent, z toho na Domažlicku jich bylo v prosinci 2005 deset, na Klatovsku 15 a na Tachovsku devět.
    Němců bylo před rokem v Plzeňském kraji hlášeno 813, z toho přes 200 na Tachovsku, následuje Klatovsko a Domažlicko. Za tři loňská čtvrtletí se do regionu přistěhovalo 431 cizinců, Němců bylo 125.
0 komentářů
přidat komentář