Protesty ve Francii proti údajnému zaprodávání Louvru

Zdroj
Pavel Zavadil
Vložil
ČTK
07.01.2007 21:10
Francie

Paříž

Paříž - Už přes 1100 francouzských uměnovědců, pracovníků muzeí a dalších kulturních činitelů podepsalo petici za zachování celistvosti francouzských muzejních sbírek a proti jejich komerčnímu využívání v  zahraničí. Jejich znepokojení zvlášť vyvolává už velmi pokročilý projekt vybudování muzea s hlavičkou Louvre v Abú Zabí, kam by nejproslulejší muzeum, ale i další francouzské instituce dlouhodobě zapůjčovaly některá díla ze svých sbírek. Hodnota projektu je údajně nejméně 500 milionů, ale možná až miliarda eur (14 až 28 miliard korun).

    "Není to 'zaprodávání své duše'?" táže se petice, kterou iniciovala čestná ředitelka státní instituce Musées de France Françoise Cachinová. Kritizuje také nedávné otevření "křídla Louvre" v muzeu v  Atlantě a plán vybudovat odbočku pařížského Pompidouova střediska moderního umění v Šanghaji.
    Do Atlanty teď Louvre dlouhodobě zapůjčil řadu obrazů, mezi nimi i jednoho Raffaela a jednoho Poussina, výměnou za třináct milionů eur. Rodinovo muzeum zase poskytlo své jméno i své experty muzeu v Sao Salvador da Bahia v Brazílii, pro které mají být odlity Rodinovy sochy z existujících forem.
    Projekt v Abú Zabí má být definitivně podepsán během několika týdnů. Francouzi na jeho základě poskytnou Spojeným arabským emirátům (SAE) veškerou pomoc při vytváření koncepce muzea. Podle listu Libération se počítá s tím, že do "Louvru Abú Zabí" poputuje postupně formou dlouhodobých zápůjček 400 až 500 obrazů, soch a dalších uměleckých děl z pařížského Louvru i z dalších francouzských muzeí. Účast na operaci bude dobrovolná.
    List přičítá celé operaci politický a obchodní podtext. Jak prý odmítnout něco takového zemi, která si objednala přes 40 obřích Airbusů A380? (Katalogová cena každého stroje je asi 300 milionů dolarů.) Rovněž signatáři petice vznášejí otázku, zda se mají díla tvořící základní součást národního dědictví dlouhodobě a za úplatu půjčovat do zahraničí kvůli politickým a diplomatickým hlediskům.
    Nynější ředitelka Musées de France Francine Mariani-Ducrayová prohlásila, že veškerá polemika kolem "Louvru Abú Zabí" plyne z nedostatečné informovanosti a že projekt je vyvážený.
    Také bývalý ministr kultury Jack Lang považuje polemiku za zbytečnou. "Na přítomnost Louvru v zahraničí bychom měli být hrdi. Je dobře, že v nynější světové kulturní válce usilujeme o to, aby naše koncepce byla přítomna," prohlásil.
    Francouzská muzea zapůjčují dlouhodobě svá díla do zahraničí už od dob někdejšího ministra kultury Andrého Malrauxe v 60. letech. V roce 1962 tak například putovala z Louvru do Spojených států i slavná Leonardova Mona Lisa. Ta už pak cestovala do zahraničí jen v roce 1974, a to do Japonska se zastávkou v tehdejším Sovětském svazu, který si to vymínil vzhledem k tomu, že letěla nad jeho územím.
    Louvre je nejnavštěvovanější muzeum na světě. V roce 2005 ho navštívilo 7,5 milionu lidí, letos se čeká osm milionů. Kromě do zahraničí se rozvětvuje také doma. Jeho odbočka se teď buduje v Lensu na severu země.
0 komentářů
přidat komentář