Ohlédnutí za setkáním na téma Levný dům versus architekt

Zdroj
Jakub Filip Novák
Vložil
Tisková zpráva
08.01.2007 08:10
V Českém centru Praha proběhlo ve čtvrtek 4. ledna třetí setkání z cyklu VERSUS ARCHITEKT, který zajišťuje České centrum, mediálním partnerem je archiweb.cz a dramaturgem a iniciátorem je studio A1Architects, které koncepci celého cyklu postavilo na sériích krátkých prezentací rozmanitých osobností se společným úběžníkem k osmi abstraktním tématům. Z těchto setkání se čtyři věnují názorům architektů-tvůrců a čtyři postřehům osobností, kteří provoz architektury reflektují, interpretují či pro něj vytvářejí podmínky.

Třetí setkání ke konci naplnilo význam slova "versus" neboť dramatickou závěrečnou výměnu názorů mezi hosty ukončil až hlasitý potlesk publika. Setkání na téma Levný dům VERSUS ARCHITEKT bylo opět přenášeno prostřednictvím internetu on-line a záznam bude také v dohledné době zveřejněn na oficiálních stránkách cyklu www.versusarchitekt.cz. Pozvaných hostů bylo oproti předchozímu večeru na téma Médií poloviční množství, a proto dostali k dispozici pro prezentaci dvojnásobek času, než bývá v cyklu zvykem.

Jako první představil svou zkušenost s levnými domy Patrik Zamazal. Hovořil o problematice levného stavění ve specifických situacích na venkově. Promítl několik staveb, které vznikaly větším či menším dílem svépomocí. Představil klienty, jejich vstupní představy i průběh celé stavby. Spolu s upozorněním na vlastní chyby a zdokumentovaným rozpočtem každého domu, podal přesvědčivý obraz, jak může v podpůrné síti sociálních vztahů, ruku v ruce s rozhodnutím investora podílet se na stavbě vlastními silami, vzniknout levný dům. Podmínkou samozřejmě vždy zůstala úspora skrze kvalitní projekt.

S přednáškou analyzující situaci a představující základní principy nízkoenergetických a pasivních staveb vystoupil Aleš Brotánek. Prvním promítnutým baráčkem, "prý za 80 tisíc korun",  upozornil na skutečnou - skrytou cenu tohoto zdánlivě laciného počinu. Horoval pro odpovědný přístup, svobodu se zodpovědností. V průběhu večera odhalil pseudoekologické domy z nevyvážených dotací a nakonec své i cizí realizace energeticky pasivních staveb spolu se základními principy pro jejich utváření.

Možnost levného bydlení podmínil narovnáním komplexních vztahů v krajině a městě Zdeněk Meisner. Spojil problém levného domu s problémem levného života, zpochybnil k čemu je levný dům, když není možné levné bydlení. K energetickému a materiálovému dluhu, na které upozornili předchozí příspěvky, přidal Zdeněk Meisner dluh sociální. Na příkladu dotované pražské dopravy a likvidace zahrádkářské kolonie v Libni připomněl drtivou tíhu neefektivity současného územního plánování.

Pak následovala krátká přestávka, před níž Martin Rajniš slíbil, že po jejím skončení urazí a naštve všechny přítomné do jednoho. Hovořil bez mikrofonu, čímž poněkud zneklidnil organizátory, protože riskoval, že nebude slyšet v internetovém přenosu. Naštěstí prý "tolik křičel, že to nevadilo".  Hovořil o bydlení bez regulací, bez rozpočtů, o nespoutaném životě, penězích a svobodě. Předvedl realizace levných domů podle vlastního přesvědčení. Dal všem jasně najevo, jak hluboce pohrdá nízkoenergetickými stavbami a považuje je naopak za plýtvání. Vzhledem k úvodnímu vyjasnění, že pokud bude někdo zívat nebo bude unaven "toho Martin zabije", zůstala pozornost publika zbystřená až do konce a vyprovokovala i několik dotazů. Přednáška Martina Rajniše bude po dohodě s organizátory přepsána a dána autorovi k dispozici, aby s ní nakládal podle své libosti, takže se dá očekávat, že bude časem zpřístupněna kromě záznamu na stránkách VERSUS ARCHITEKT i v některém periodiku či na internetu.

Po skončení se v centru ještě chvíli povídalo a pilo víno. Do půlnoci se většina účastníků infiltrovala po menších skupinách do okolních staroměstských restaurací a čajoven a pokračovala ve vlastním programu…

Rozmanité až protichůdné postoje hostů k problematice levného domu uvedly ve zmatek některé posluchače, kteří se po skončení obraceli na organizátory s dotazem, proč ze setkání nevyplývá jednoznačný závěr. Proč se tedy v rámci večera na téma Levný dům versus architekt neodhlasuje nějaký zaručený recept, jak levně stavět? Nezbývá než znovu připomenout, že cyklus si neklade za cíl vydávat tisková prohlášení, či zaručené recepty, ale spíše seznámit s mozaikou přístupů a vyvolat naopak na základě kratších prezentací rozmanitých hostů v publiku otázky, na které si musí odpovědi hledat pracně samo. VERSUS ARCHITEKT není zaručeným návodem na dobrou architekturu, je platformou k přátelské konfrontaci mnoha pohledů bez nároku na poslední slovo. Cyklus nabízí hosty, kteří hovoří o svých postojích a práci v souvislosti s vybraným tématem, je na každém z posluchačů aby si na jejich osobnosti a postoje udělal názor sám s plnou zodpovědností, která z toho vyplývá. Pokud někdo navštíví všech osmero setkání VERSUS ARCHITEKT, uslyší okolo padesátky názorů k nejrozmanitějším otázkám. Snad se to dá považovat za solidní podklad k širší diskuzi nad architektonickými tématy, která je sama o sobě jediným konkrétním cílem cyklu.

Příště se v Českém centru sejdou umělci a výtvarníci. Tématem pro setkání 1. února je Umění versus architekt. Budeme hledat odpověď na dotaz jak architektura souvisí s uměním, setkáme se s  pohledem umělců na problémy, na které si architekti vyhrazují monopol.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Download
Balda
18.01.07 11:01
re: download
david
18.01.07 04:50
klasický mikrofon versus port?
mdhd
25.01.07 11:40
zobrazit všechny komentáře