Studenti architektury pomáhají s obnovou dřevěných kostelů

Vložil
ČTK
05.01.2007 11:10
Brno

Brno - Studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v  Brně (VUT) se podílejí na záchraně dřevěných kostelíků ze 17. a 18. století. Vytvářejí databázi, kde podrobně popisují architekturu a technický stav památek, databáze pak může sloužit jako podklad pro obnovu často chátrajících kostelíků. Jeden chrám už se díky tomu podařilo zrestaurovat, informovala ČTK koordinátorka projektu Helena Zemánková.

    "Horský dřevěný kostelík Prašivá na Frýdeckomístecku je z velké části zrestaurovaný, nyní bychom chtěli pomoci s  obnovou kostela v nedalekých Albrechticích," uvedla Zemánková. Odborníci z VUT vždy vyhodnotí, jak je kostel ohrožen, zkontrolují dřevěnou konstrukci, prověří, zda není napadena například houbami a navrhnou způsob, jak dům staticky zabezpečit, aniž by tím ohrozili původní výtvarný efekt.
    Na projektu, který začal v listopadu 2005 a bude pokračovat i v příštím semestru, se podílí asi 50 studentů a jejich školitelů z techniky. Loni na něm spolupracovali také architekti a památkáři z Itálie, Slovenska a Polska - společně vytvářeli za přispění Evropské unie databázi vybraných dřevěných sakrálních staveb v zemích bývalého východního bloku. Hlavně v Polsku podle Zemánkové tyto stavby často chátrají. "Vedle nich nezřídka stojí větší modernější kostel, který využívá současná náboženská obec, a ten dřevěný, mnohdy zapsaný na seznam kulturního dědictví UNESCO, nemá vedle něj nárok přežít," popsala ČTK architektka.
    Dodala, že studenti architektury dnes při výuce především tvoří nové projekty a urbanistická řešení. "Při tomto projektu se však podrobně seznámí se stavbami starými přes tři století, najdou si k nim vztah a při jejich obnově se učí zvládnout dialog starého s novým," uvedla Zemánková.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Je databaze na webu?
Jan Sommer
05.01.07 12:38
zobrazit všechny komentáře