Sběratelé připomněli v liberecké radnici horský hotel Ještěd

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
05.01.2007 10:50
Liberec

Liberec - Soukromí sběratelé vystavili dnes v Radničním sklípku libereckého magistrátu pohlednice a dobové dokumenty připomínající sté výročí horského hotelu Ještěd. Jejich cílem je připomenout důležitou dominantu města, přestože hotel v roce 1963 lehl popelem. ČTK to dnes řekl za pořadatele Pavel Vursta z libereckého Hobby klubu.

    Historické snímky ukazují na 15 panelech výstavbu a interiéry dobové stavby, kterou nechal na Ještědském hřebeni postavit v roce 1907 Německý horský spolek. Je mezi nimi i dlužní úpis investora. "Celá stavba horského hotelu tehdy přišla na 161.000 korun a spolek ji ještě několik let splácel," uvedl Vursta. Historie dvoupatrové dřevěné budovy, která byla postavena podle projektu liberecké stavební firmy Schäfer za pouhých šest měsíců, skončila 31. ledna 1963.
    "Dnes by si na původní budovu jinak již nikdo nevzpomněl," poznamenal Vursta. Výstava, která potrvá do 19. ledna, je podle něj určena hlavně pro liberecké patrioty, a proto ji radnice se sběrateli uspořádala v Radničním sklípku, který právě prodělává rekonstrukci.
    V podzemních prostorách historické liberecké radnice byla ještě před několika lety restaurace, nachází se tam i základní kámen radnice z roku 1888. V  budoucnu mají ale prostory sloužit hlavně kulturním a společenským akcím. Obnova stála zatím 2,5 milionu korun. V dolním sále zrestaurovali řemeslníci dřevěné obložení, dveře i nábytek. Opravy a vyčištění se dočkala i vitrážová okna. Nejpodstatnější část práce, vytápění a klimatizace, zůstala skryta pod novou kamennou podlahou. Prostory jsou nově vymalovány.
    Novorenesanční budova liberecké radnice z konce 19. století prochází opravami už více než deset let. Magistrát již investoval desítky milionů korun, aby budově postupně vrátil původní podobu. Postupně se opravují radniční věže a také střecha by v budoucnu měla dostat původní břidlicovou krytinu. Bude to ale otázka desítek milionů korun, které zatím město nemá.
0 komentářů
přidat komentář