Brněnská technika rekonstruuje svůj areál v centru města

Vložil
ČTK
04.01.2007 17:20
Brno

Brno - Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánuje přestavbu svého areálu v centru Brna. Do komplexu vymezeného ulicemi Údolní a Úvoz plánuje sestěhovat Fakultu výtvarných umění, Fakultu architektury a dva menší ústavy. Škola na přestavbu vypsala architektonickou soutěž a 22 návrhů, které týmy architektů zaslaly, bude od 8. ledna vystavovat ve dvoraně Centra VUT v Antonínské ulici, informovala ČTK mluvčí Jitka Vanýsková.

"Fakulta výtvarných umění dnes působí v nevyhovujících objektech v ulici Rybářské. Když bude sídlit v jednom komplexu s Fakultou architektury, budou moci obě využívat řadu společných zařízení, což přinese investiční i provozní úspory," uvedla Vanýsková. Kromě dvou fakult mají v nově rekonstruovaném areálu sídlit také Ústav soudního inženýrství a Centrum vzdělávání a poradenství.
Areál v Údolní ulici a Úvoze byl postaven na konci 19. století jako kasárna. Poté ho dlouhá léta využívala brněnská technika. U jedné z budov byla do roku 2002 ve hře možnost, že ji bude VUT vracet v restituci. Až definitivní rozhodnutí, že celý areál zůstane v majetku školy, ovlivnilo strategii rozmístění univerzitních pracovišť, dodala mluvčí.
Vedení školy proto vypsalo architektonickou soutěž, odborníci měli zejména prověřit, jestli se všechna uvažovaná pracoviště do areálu vejdou, a také navrhnout co nejvhodnější a nejhospodárnější architektonické řešení.
Do soutěže se přihlásilo 22 architektů či týmů, zapojili se i tvůrci z Nizozemska, Španělska a Slovenska, informovala mluvčí. Devět porotců vybralo loni na podzim čtyři návrhy, jejichž autoři je měli rozpracovat. "Devatenáctého ledna porotci znovu návrhy posoudí a vyberou vítězný, který doporučí VUT k realizaci," dodala mluvčí.


> Výsledky architektonické soutěže Údolní 53 [6.12.2006]
0 komentářů
přidat komentář

Související články