Odsouzení z kauzy H-System podali dovolání k Nejvyššímu soudu

Zdroj
Renata Malinová
Vložil
ČTK
04.01.2007 17:15
Brno

Praha - Kauzou vytunelované stavební společnosti H-System, v níž přišlo podvodem nejméně 1095 lidí o téměř miliardu korun, se bude zabývat Nejvyšší soud. Zakladatel projektu levného bydlení Petr Smetka a také Ivan Král a Pavel Středa ze Stavebního bytového družstva Svatopluk totiž nesouhlasí s odsuzujícím pravomocným rozsudkem a podali kvůli němu dovolání.
Dovolání odsouzených Smetky, Krále a Středy budou i se spisem předána Nejvyššímu soudu, řekl dnes ČTK předseda prvoinstančního senátu Kamil Kydalka.
Vrchní soud loni v červnu potvrdil Smetkovi 12 let vězení za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku - od září si trest odpykává. Podle pravomocného verdiktu má Smetka také 389 poškozeným klientům nahradit stamilionové škody. Větší část poškozených ale soud odkázal s uplatněním škody na občanskoprávní řízení.
V odvolacím jednání soud potvrdil i podmíněné tresty za poškozování věřitele pro dvojici mužů z družstva Svatopluk, jež sdružuje přes 600 klientů H-Systemu, kteří ve výstavbě pokračovali i za cenu dalších investic. Královi potvrdil tříletý podmíněný trest se zkušební dobou na pět let, Středovi dvouletou podmínku se zkušební dobou rovněž na pět let. Smetka, Král a Středa podle soudu věděli, že H-System není od konce roku 1997 schopen dostát závazkům věřitelů, a přesto ke škodě těchto věřitelů uzavřeli mezi H-Systemem a Svatoplukem nájemní smlouvy a smlouvu o spolupráci o výstavbě.
Smetkovi, Královi i Středovi soud uložil i zákaz podnikat a zastávat funkce ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev. U Smetky činí délka zákazu deset let, u Krále šest a u Středy pět let. Manažerům H-Systemu Jaroslavu Vítkovi, Jaroslavu Eliašovi a Ladislavu Tůmovi však odvolací soud zrušil tresty 9,5 roku vězení za podvod a obžalobu vrátil senátu Kydalky k novému projednání.
Smetka se od počátku hájil tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. Považuje se za oběť protikorupční akce vlády někdejšího premiéra Miloše Zemana (ČSSD) nazvané Čisté ruce. H-System založil v roce 1993. Po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Klient měl dům či byt dostat do dvou až tří let. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit asi 30 rodinných domů. Smetka totiž podle obžaloby převáděl peníze klientů na společnosti, které v 90. letech založil.
V letech 1993 až 1994 získal Smetka od pobočky Komerční banky snadno a rychle pro své firmy úvěry přesahující 800 milionů korun. Do zástavy dal bance údajně nadhodnocené pozemky, na kterých měly vzniknout domy. Firmy úvěry nesplácely, fúzovaly, až se sloučily do H-Systemu, který všechny dluhy převzal. Kvůli stamilionovým úvěrům je Smetka v jiné kauze rovněž stíhán pro podvod - zároveň se svými spolupracovníky a bankéři.
0 komentářů
přidat komentář