O nových sedmi divech světa se rozhodne za půl roku

Vložil
ČTK
04.01.2007 17:05
Brno

Curych/Praha - Ještě kolem 180 dní zbývá lidem, kteří se chtějí zapojit do hlasování, z něhož vzejde moderní verze starověkých sedmi divů světa. Ankety, kterou její autor, švýcarský filmař Bernard Weber, označuje za největší celosvětové hlasování historie, se zúčastnilo už přes 23 milionů lidí. Jejich hlasy zatím v klání o titul moderních divů světa favorizují mimo jiné římské Koloseum, čínskou Velkou zeď nebo sochy na Velikonočních ostrovech.

Švýcarská nadace New7Wonders Foundation začala novou sedmičku světových divů vybírat už v roce 2005. Z tehdejší ankety vzešla širší nominace 77 staveb. Jediným pravidlem, které museli hlasující dodržovat bylo, aby příslušný "zázrak" byl "obstojně" zachovalým dílem člověka vybudovaným před rokem 2000.
Z nominovaných staveb, mezi nimiž byl například panamský průplav, dóžecí palác v Benátkách, budovy parlamentu v Budapešti, ale také dva čeští zástupci - Pražský hrad a Karlův most - pak odborná komise před rokem vybrala 21 finalistů.
Nadace vyhlásí stavby, které se stanou divy světa moderními doby, na slavnostním ceremoniálu v Lisabonu letos 7. července, a až do konce se tak bude co nejvíce držet magického čísla sedm.
Mezi 21 památkami, pro které mohou lidé hlasovat na internetu, telefonicky i prostřednictvím SMS, figuruje kupříkladu jordánské skalní město Petra, britský kruh megalitů Stonehenge, aténská Akropole, kambodžský chrám Angkor Vat, moskevský chrám Vasila Blaženého, indická hrobka Tádžmahal či německý zámek Neuschwanstein. Na seznamu je ale i řada moderních monumentů jako pařížská Eiffelova věž, newyorská Socha svobody či budova opery v australském Sydney.
Jediným nominovaným, který se objevil už v sedmičce původních starověkých divů světa, jsou pyramidy v egyptské Gíze. Právě hrobky staroegyptských faraónů ale patří k favoritům i v současném klání.
Podle údajů, které švýcarská nadace zveřejnila v polovině prosince, mají v této chvíli největší šanci proniknout mezi "divy světa" kromě pyramid ještě Koloseum, Velká zeď v Číně, incká citadela Machu Picchu v peruánských Andách, sochy na Velikonočních ostrovech, britský Stonehenge a indický památník Tádžmahal. Během šesti měsíců, které nyní do uzavření hlasování zbývají, se ale ještě může mnohé změnit.
Sedm divů světa je všeobecně známý seznam unikátních starověkých staveb v oblasti Středozemního moře a na Středním východě. Seznam sestavil ve 2. století před naším letopočtem helénský filozof Filón Byzantský. Z památek, které Filón označil za divy světa, se dodnes dochovala pouze nejstarší z nich - egyptské pyramidy. Existence Semiramidiných zahrad není úplně prokázána, Artemidin chrám v Efesu a sochu Feidiova Dia v Olympii zničil požár a zbývající tři stavby - maják na ostrově Faru u Alexandrie, Rhodský kolos a mauzoleum v maloasijském Halikarnássu - podlehly zemětřesením.
0 komentářů
přidat komentář

Související články