Stavitelé bytů: Poptávka je vysoká, roste zájem o dražší byty

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
09.10.2005 20:50
Praha

PRAHA 9. října (ČTK) - Zájem o koupi nového bytu v Praze a okolí nepolevuje. Vedle stále žádaných malých bytů se začíná zvyšovat poptávka i po větších a dražších bytech. Stoupá také zájem o rodinné domy, vyplývá z ankety ČTK mezi předními staviteli bytů na trhu. Také díky rostoucí nabídce nových bytů některé z firem nabízejí proti minulému roku ceny i o několik tisíc korun za metr čtvereční nižší.

Například společnost Central Group, která patří k největším pražským stavitelům bytů, nabízí nyní nové byty od 23.900 Kč za metr čtvereční bez DPH. Loni se ceny pohybovaly od 26.900 Kč za metr čtvereční bez daně. Také společnost Ekospol nabízí v novém projektu bytového areálu Boloňská v Praze 10 byty od 26.000 korun za metr čtvereční s DPH. Ve svém předchozím projektu U Hostivařské přehrady ve stejné části hlavního města začínaly ceny na 29.500 korunách za metr čtvereční.
"Obecně roste poptávka po kvalitnějších a dražších bytech. Zájem o levnější byty zůstává, ovšem velmi záleží na lokalitě," uvedla mluvčí společnosti Finep Pavla Temrová. Lokalita začíná hrát stále důležitější roli. "Jsme svědky toho, že byty v nižším standardu, ale ve velmi dobré lokalitě, cenově dohánějí byty ve standardu vyšším, ale lokalitě méně žádané," podotkl vedoucí vnějších vztahů Skanska CZ Ondřej Šuch. Preferovány jsou lokality s dostatkem zeleně, dobrou dopravní dostupností a občanskou vybaveností.
Největší zájem je o byty do dvou milionů korun, uvedl generální ředitel Central Group Dušan Kunovský. Společnost Metrostav uvedla, že zákazníci se u jejích projektů zajímají zejména o byty do 60 metrů čtverečních s maximální cenou do tří milionů korun.
Poptávka po bytech v Praze a okolí je podle firem stále vysoká a dosud se jim daří prodat všechny postavené byty. "Tak deset až 20 procent bytů je prodáno již v předprodeji. O vyprodaném projektu mluvíme při prodeji 95 procent bytů, na tato procenta se dostáváme většinou až po kolaudaci tak, jak je dnes na trhu běžné," poznamenal Šuch.
Roste také zájem o rodinné domy, což ale podle Šucha není na úkor zájmu o byty. "Je to trend, kterému se snažíme jednoznačně vyjít vstříc, protože poptávka v oblasti rodinných domů začíná být podle nás dominantnější než jejich nabídka," dodal.
Díky rostoucí nabídce již zájemce o vlastní bydlení na koupi nespěchá a tempo prodeje se zpomaluje. Firmy se proto snaží upoutat zákazníky formou různých slev či speciálních nabídek, které mají zvýšit předprodej bytů. Do standardu bytu již většina firem uvedla mimo jiné i vysokorychlostní připojení na internet.
I v dalších měsících lze podle oslovených firem očekávat rostoucí zájem o nové bydlení. Poptávku bude podporovat i to, že by se od roku 2008 měla zvýšit daň z přidané hodnoty na bytovou výstavbu z pěti na 19 procent. Zvýšení daně ale zatím není jisté, bude záležet na tom, jak se české vládě podaří v Bruselu vyjednat případnou výjimku. Velký prostor pro růst cen ale i v případě růstu DPH podle firem není. Lze spíše počítat s mírným cenovým nárůstem.
0 komentářů
přidat komentář