Další nákupní centrum se v centru Liberce stavět nebude

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
01.01.2007 10:40
Liberec

Liberec - Další nákupní centrum, které chtěla v Liberci na Perštýně vybudovat německá společnost ECE, se stavět nebude. Liberečtí zastupitelé na svém posledním letošním zasedání odmítli změnit územní plán, který v této lokalitě počítá s bytovou výstavbou. ČTK o tom dnes informoval mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych. Liberečané tím ale o možnost nákupů v centru nepřijdou; nizozemští investoři totiž v blízkosti lokality chystají hned dva obří obchodní areály.

    Záměr postavit na Perštýně nákupní galerii představil německý investor letos na jaře, stavbu chtěl zahájit už na podzim příštího roku. Projekt za zhruba tři miliardy korun měl nabídnout kolem 30.000 metrů čtverečních prodejních ploch ve dvou až třech patrech a další dvě podlaží s parkovišti. Před stavbou ale od začátku varovali dopravní odborníci, kteří se obávali, že už tak hustá doprava v této oblasti ještě zhoustne. Nedalekou kruhovou křižovatkou totiž podle odhadů projede denně kolem 25.000 automobilů a nákupní centrum by do oblasti přivedlo další stovky aut.
    Zastupitelé kritizovali také to, že by město umožnilo obsadit poslední velkou nezastavěnou plochu v centru. "Je to jedno z mála posledních míst, kde může ve středu města vyrůst bydlení," argumentoval Jiří Šolc z SOS pro Liberec. Podle náměstka primátora Ivo Palouše je ale svah orientovaný na sever a není pro bydlení příliš atraktivní. Přesto v 90.letech existoval záměr vystavět tam čtvrť s byty a řadovými domy, projekt ale zkrachoval.
    Stotisícový Liberec investoři dlouho opomíjeli, ve srovnání s jinými podobně velkými městy tak má na obyvatele mnohem méně prodejních ploch. To by se ale v blízké budoucnosti mělo změnit. Společnost ING Real Estate zahájila rozšíření největšího nákupního centra Nisa, začala stavba nákupní galerie Plaza a v nové obchodní a průmyslové zóně na okraji města se staví Globus. V samotném centru se počítá s výstavbou nákupního centra Promenáda na pozemcích, kde ještě před několika lety stála Textilana a přestavbou má přijít i takzvané dolní centrum kolem obchodního domu Tesco.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
podvod po 2.
karel
31.07.08 07:54
zobrazit všechny komentáře

Související články