Brno vymění s univerzitou pozemky, koupí od ní observatoř

Vložil
ČTK
05.11.2019 19:00
Brno

Brno - Brno získá od Masarykovy univerzity pozemky v kampusu pod městskými silnicemi. Schválili to dnes zastupitelé. Město za to univerzitě poskytne pozemky například na náměstí Míru, v Bohunicích nebo Pisárkách, na kterých má naopak stavby univerzita. Univerzita za to doplatí 14 milionů korun, řekl ČTK radní Brna pro majetek Róbert Čuma (Piráti). Kromě toho město za čtyři miliony odkoupí od univerzity observatoř na Kraví hoře, která bude sloužit hvězdárně a astronomům.


O směně mezi městem a univerzitou se mluví od loňského roku. Univerzita měla původně zájem o Bílý dům v centru města, v němž sídlí například lékaři. Chtěla tam vybudovat ústav informatiky. "Univerzita ale od tohoto záměru ustoupila, a tak jsme to směnili za jiné pozemky. O koupi Bílého domu pak projevil zájem jiný zájemce, který nabídl cenu stanovenou znaleckým posudkem přes sto milionů korun. Je to ale atraktivní nemovitost v centru, tak bychom preferovali cestu nabídkového řízení," uvedl Čuma.

Město směnou získá od univerzity pozemky, na kterých má Brno silnice v univerzitním kampusu. Univerzita zase od města dostane pozemky například pod vysokoškolskými kolejemi na náměstí Míru, pozemky v okolí právnické fakulty nebo další pozemky pod univerzitními stavbami v Bohunicích a Pisárkách. Městu za to škola doplatí 14 milionů korun. "Odhadovaná cena za pozemky města byla 40 milionů, za pozemky univerzity skoro 26 milionů," uvedl Čuma.

Kromě toho město odkoupí za čtyři miliony od univerzity observatoř na Kraví hoře. "Bude dál sloužit astronomickým účelům, a to jak výukovým projektům vedeným pracovníky hvězdárny, tak k odborným aktivitám, například pozorování noční oblohy tamní astronomickou technikou," řekl Čuma.
0 komentářů
přidat komentář

Související články