Prostějov nakonec nevybral žádný návrh na Husserlův pomník

Vložil
ČTK
05.11.2019 17:25
Prostějov

Prostějov - Prostějovská radnice nakonec nevybrala ani jeden z deseti návrhů na pomník významnému německému filozofovi a zakladateli fenomenologie Edmundu Husserlovi, které byly na sklonku léta přihlášeny do soutěže. "Žádný z předložených návrhů se v tuto chvíli nebude realizovat a ani žádný jiný návrh se nebude realizovat," řekl dnes zastupitelům primátor František Jura (ANO). Radnice kvůli způsobu organizace soutěže na pomník sklidila kritiku odborných členů výběrové komise. Husserl se v Prostějově v roce 1859 narodil.


V podmínkách soutěže byla podle Jury klauzule, podle které městská rada mohla rozhodnout, že žádný z návrhů na podobnu pomníku nebude uskutečněn, čehož využila. "Je to její právo," podotkl Jura, který v říjnu v regionálním tisku kritizoval činnost výběrové komise i úroveň návrhů, jež městu doporučila.

Podle odborných členů komise byly podmínky soutěže na návrh pomníku nestandardní a zřejmě měly zvýšit šance jednoho uchazeče o tuto zakázku v hodnotě až 2,5 milionu korun. Radní dnes toto obvinění důrazně odmítli.

Soutěž radnice vyhlásila v polovině července a lhůta pro podání nabídek skončila v polovině září. Přišlo deset návrhů. Město počítalo s tím, že nové umělecké dílo bude příští rok na jaře instalováno na náměstí, které nese filozofovo jméno.

Podle odborných členů hodnotící komise ale některé zadávací podmínky soutěže vybočovaly z běžné praxe. Pozastavili se nad tím, že na předložení návrhů měli autoři čas pouze dva měsíce a velmi komplikované podle nich byly také některé požadavky na parametry návrhu. "Téměř nereálně se jevil i termín realizace sochy," uvedli v prohlášení členové komise, mezi kterými byl i výtvarník Kurt Gebauer.

Plánovaný březnový termín instalace pomníku byl podle primátorovy náměstkyně Aleny Raškové (ČSSD) zvolen kvůli tomu, že Prostějov bude v dubnu hostit mezinárodní konferenci fenomenologů.

Jako vítězný návrh komise nakonec vybrala dílo s názvem Brýle s očima E. Husserla. Návrh autora, kterému měly být podmínky soutěže nakloněny, v trojici nejlepších prací podle členů komise nebyl. Pro první dva vítězné návrhy podle odborníků hlasovali i dva radní, kteří byli členy komise.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
prosím zveřejněte ty návrhy
Beatrice Landovská
06.11.19 01:26
zobrazit všechny komentáře

Související články