Další část městského okruhu v Brně se začne stavět na jaře

Vložil
ČTK
05.11.2019 08:15
Brno


Brno - Druhá etapa stavby brněnského velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská se má začít stavět na jaře příštího roku. Jde o úsek od Kamenomlýnského mostu ke křižovatce Hlinky, tedy o technicky náročnější úsek, než je první etapa. Součástí druhé etapy je nový tramvajový tunel a silnice vedoucí vedle nábřeží nad řekou, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala. První etapa se staví již od loňského podzimu, celá Žabovřeská se čtyřmi pruhy má být otevřena do konce roku 2023.


Předpokládaná cena druhé etapy je 1,6 miliardy korun. "Obálky s nabídkami budeme otevírat v listopadu. Nyní již máme všechna pravomocná stavební povolení a vyhnuly se nám průtahy, které postihly zahájení první etapy," připomněl Fiala odvolání spolku Voda z Tetčic.

Pro řidiče neznamená zahájení druhé etapy žádné omezení. Budou sice projíždět stavbou, ale stále v jednom pruhu v každém směru. Výrazné se však stavba dotkne lidí, kteří jezdí tramvají z Bystrce a Komína do Pisárek a na Mendlovo náměstí. Pravděpodobně od září příštího roku totiž nepojedou tramvaje mezi zastávkami Vozovna Komín a Pisárky další dva roky. Opatření spojená s výlukou dopravní podnik představí až před jejím zahájením.

Během druhé etapy firma vybuduje půlkilometrový tunel pro tramvaje, také 370 metrů protihlukových stěn. Město postaví v lokalitě nové chodníky a vysadí novou zeleň. Novinkou bude také to, že se bude chodit či jezdit na kole od Svratky do Žabovřesk a do Wilsonova lesa po nové lávce.

Už na konci listopadu má být také plně zprovozněna mimoúrovňová křižovatka Kníničská, a bude tak možné jezdit z Pisárek do Bystrce. V lednu bude zprovozněna nová obslužná silnice, která znovu umožní jezdit z Bystrce do Pisárek, v současnosti je starý nájezd na městský okruh uzavřený. "Předpokládáme, že celá první etapa bude hotova na konci příštího roku," řekl Fiala. Její cena je 415 milionů, zhruba čtvrtinu platilo město.

Město také zrenovuje kapličku svatého Antonína a podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) by mohla být po dohodě s biskupem Vojtěchem Cikrlem nově zasvěcena i svaté Barboře.

Již příští rok by chtělo ŘSD zahájit také stavbu další části městského okruhu, a to v úsecích Tomkovo náměstí a Rokytova. Jde o úsek navazující na Husovické tunely, který umožní při jízdě směrem na Vinohrady vyhnout se přetížené křižovatce u Staré osady. Zhruba za šest až sedm let by chtělo ŘSD začít dělat i Vinohradský tunel.
0 komentářů
přidat komentář

Související články