Lázně Darkov chtějí postavit akvapark ve funkcionalistickém stylu

Vložil
ČTK
03.11.2019 12:30
Karviná

vizualizace: KAREŠ RAIS - Europrojekta

Karviná – Lázně Darkov v Karviné chtějí příští rok začít stavět akvapark za 300 milionů korun. Vznikne v areálu Rehabilitačního sanatoria v Karviné-Hranicích a některé bazény v něm budou napuštěny léčivou vodou. Fungovat bude celoročně, podobu akvaparku vytvořili architekti ve funkcionalistickém stylu. ČTK to sdělil mluvčí lázní Miroslav Slaný.


Lázně vybudují akvapark z vlastních zdrojů. Proti původním plánům, které představily loni, bude projekt asi poloviční, protože se nedohodly na spolupráci s Karvinou. Město připravuje rekonstrukci svého krytého bazénu.

"Je pro nás riziko jít do původně zamýšlené verze obrovského vodního parku, pokud nemáme podporu města a spolufinancování z městských a krajských zdrojů. Namísto jednoho z největších akvaparků v republice tedy vznikne unikátní, ale menší termální lázeňský park," uvedla generální ředitelka Lázní Darkov Pavlína Filipi.

Projekt je ale podle ní koncipován tak, aby se ve druhé etapě dal akvapark rozšířit, pokud by se nějaké zdroje spolufinancování z dotací našly. Část nákladů lázně zaplatí z vlastních zdrojů, část si půjčí od bank. "Do konce roku bude dokončena kompletní dokumentace a lázně požádají o společné územní rozhodnutí a stavební povolení. Stavět by se mělo začít příští rok," uvedl Slaný.

Hlavním lákadlem akvaparku podle něj bude jodobromová solanka z lázeňského termálního minerálního pramene, kterou budou naplněny některé bazény. "Unikátní jodobromová voda nazývaná solanka má vysoký obsah jodu, který je dokonce vyšší než v přímořských oblastech. Její příznivé léčivé účinky působí blahodárně na cévní systém, napomáhají při léčbě pohybového a nervového ústrojí a také při léčbě gynekologických a kožních nemocí," uvedl mluvčí. Koupele v solance jsou v Lázních Darkov každodenní součástí balneorehabilitace.

"Konečnou podobu karvinského lázeňského akvaparku, který bude ve funkcionalistickém stylu, zpracoval architekt Martin Kareš a uznávaný brněnský atelier Kareš Rais, který je držitelem mnoha prestižních ocenění," uvedl Slaný.

Budovu Rehabilitačního sanatoria a novou bazénovou halu propojí spojovací krček. Lázně očekávají, že termální akvapark přivede do města nové turisty z celé republiky i ze zahraničí. "Převažovat by měla domácí klientela. Přijíždět by měli i návštěvníci z Polska, kteří to mají do Karviné pár minut cesty autem," uvedl Slaný.

Lázně Darkov se zaměřují na léčbu pohybového a nervového ústrojí. Majitelem lázní je miliardář Zdeněk Zemek, který vlastní mimo jiné také lázeňské komplexy v Luhačovicích, Mariánských Lázních, Velkých Losinách a Ostrožské Nové Vsi.
0 komentářů
přidat komentář

Související články