Den architektury se letos zaměří na připomínku sametové revoluce

Vložil
ČTK
13.09.2019 08:15
Praha


Praha - Letošní Den architektury míří do bezmála stovky měst v České republice a na Slovensku a od 1. do 7. října se jeho pořadatelé opět pokusí představit veřejnosti nový pohled na architekturu. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky jindy nepřístupných staveb i procházky po známých i neznámých místech s výkladem odborníků. Den Architektury pozve zájemce na více než 350 akcí, informovala dnes ČTK za pořadatele Anna Vašátková.


Mezi akcemi je objevování lidové architektury v Bublavě, zkoumání vinných sklepů v Čejkovicích, procházka po architektuře 90. let v Jablonci nad Nisou, kouzlo baťovského odkazu v Partizánském, vzpomínání na zaniklá pražská kina a hudební kluby, cyklovyjížďka s architekty v Brně nebo architektonická bojovka pro velké i malé v Českém Krumlově.

U příležitosti výročí 30 let od sametové revoluce se letošním programem jako hlavní linie vine téma svobodné architektury. Procházky tak ukážou nejen pozitivní směřování porevoluční architektury, ale i opakování tehdy přežitých vzorů ze západní společnosti, jako například stavbu satelitních předměstí.

Součástí svobodného stavění, které ovlivnilo charakter města, byly i stavby obchodních center, na některé z nich se letošní Den architektury zaměří. Po revoluci vznikalo také mnoho pomníků a památníků, i jim budou věnovány tematické procházky a několik se jich zaměří také na architekturu okolí pražské Národní třídy, dějiště událostí roku 1989.

Druhá tematická linka oslavuje stoleté výročí od založení vlivné výmarské školy Bauhaus. V Praze bude zpřístupněn kupříkladu Skleněný palác v Praze 6 a jeho původní schodiště, atrium, ale i střecha s výhledem na Hrad, kde se původně nacházely sluneční lázně s barem.

Součástí Dne architektury bude opět filmový festival Film a architektura, který bude v Praze i v desítce dalších měst. Věnovat se bude především hlavním tématům festivalu. Podrobný program festivalu v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku je na www.denarchitektury.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články