Libeskind v Praze

Vložil
Petr Šmídek
16.02.2004 12:50
V Praze se chystá Dalího museum

Miro Smolák, majitel galerie Miro, uvažoval o projektu, podle kterého by mělo v Praze vyrůst muzeum Salvadora Dalího. Dlouho však nemohl sehnat architekta. Až jednou mu doma v Nových Butovicích padl zrak na článek o světoznámém architektu Danielu Libeskindovi. A povedlo se: autor stavby, která vyroste v New Yorku na místě zřícených dvojčat Světového obchodního střediska, v sobotu přiletěl do Prahy.
"Napsal jsem dopis a za nějaký čas mě telefonicky kontaktovala jeho manželka, která je i jeho manažerkou," vzpomíná Miro Smolák. "Zaujalo ho to a sjednal si se mnou schůzku v Berlíně. Věděl jsem o něm, že je původem Polák, a když mi přišel otevřít, spustil jsem na něj polsky. Přeskočila jiskra sympatií," podotkl majitel galerie Miro.
Světoznámý architekt přiletěl do Prahy v sobotu. Stavil se tady na cestě z Hongkongu a včera společně s Miro Smolákem představili v areálu Strahovského kláštera záměr vybudovat muzeum Salvadora Dalího v Praze. To by se přiřadilo k umělcovu museu ve Španělsku a na Floridě v USA.
V pražském museu by být stálá Dalího expozice, velká výstavní síň pro současné umění, koncertní síň a velký depozitář. Vzniknout by tu například měla také surrealistická restaurace pro sto návštěvníků či Dalího kavárnička.
"Když se procházím Prahou a přemýšlím o muzeu, vidím souvislost tohoto města a Salvadora Dalího," poznamenal včera Daniel Libeskind.
Dnes dopoledne proslulý architekt navštíví primátora Pavla Béma v jeho rezidenci. V den stého výročí narození Salvadora Dalího, které je 11. května, by pak měl být model musea pokřtěn na pozemku, kde má budova stát.
Zdroj: MF Dnes, 16.02.2004

Světoznámý architekt Libeskind má pro Prahu navrhnout Dalího museum
Světoznámý architekt Daniel Libeskind, který je mimo jiné autorem Věže svobody, jež se začíná stavět na místě zničených "dvojčat" v New Yorku, přiletěl v sobotu do Prahy. Pro hlavní město navrhne model muzea Salvadora Dalího.
Během návštěvy má kromě pracovního programu v plánu navštívit Strahovský klášter či představení ve Státní opeře. Dnes dopoledne se Libeskind setká s pražským primátorem Pavlem Bémem. "V den stého výročí narození Dalího, které připadá na 11. května, bychom model muzea chtěli pokřtít na pozemku, kde má stát jeho budova," uvedl Miro Smolák, který projekt realizuje.
Na kterém místě v Praze by mělo muzeum vyrůst, však prozradit nechtěl. "Je to tak atraktivní pozemek, že se to novináři nesmí dovědět dřív než magistrát, který má projekt schvalo- vat," dodal Smolák.
Peníze na zbudování muzea chtějí organizátoři projektu získat od bohatých mecenášů, například z řad podnikatelů ve Španělsku, Rusku a České republice. Podle prvních odhadů čes- kých architektů by postavení muzea stálo 300 až 400 milionů korun. Renomé Libeskindova jmé- na by podle Smoláka mělo shánění financí ulehčit.
V den otevření muzea by organizátoři chtěli vystavit 1000 exponátů vypůjčených ze Španělska, Francie či Německa. K nim by mělo postupně přibýt dalších pět stovek.
Židovský architekt Daniel Libeskind se narodil roku 1946 v Polsku, v roce 1965 získal americké občanství. Libeskind navrhl stavbu, která nahradí dvojici mrakodrapů Světového obchodního střediska (WTC) zničenou 11. září 2001 při teroristickém útoku na New York. Je také autorem Židovského muzea v Berlíně, které má tvar roztržené Davidovy hvězdy. Za své dílo získal Libeskind řadu mezinárodních cen.
Zdroj: ČTK, 16.02.2004

Slavný americký architekt Daniel Libeskind, který mimo jiné vyhrál se svou Věží svobody soutěž o zastavění plochy po "Dvojčatech" v New Yorku, včera v Praze obhlížel místa, kde by muzeum mohlo stát. Kde to nakonec bude, organizátoři projektu úzkostlivě tají. Často se v té souvislosti mluví o Strahově.
Tamní premonstráti to po včerejší návštěvě architekta ve Strahovském klášteře nevyvrátili, ale ani nepotvrdili. Nic bližšího nevěděli ani pražští památkáři. Rovněž duchovní otec projektu galerista Miro Smolák, který architekta oslovil, opakoval, že lokalitu zatím neprozradí.
Autor vítězného projektu Věže svobody, která vyroste na místě zničených dvojčat v New Yorku, se s největší pravděpodobností zapíše i do architektury Prahy. Pracuje na projektu muzea slavného malíře Salvadora Dalího.
Po Spojených státech a Španělsku bude Praha třetím městem na světě, které bude mít muzeum světoznámého španělského malíře Salvadora Dalího. Pražané se s projektem budou moci seznámit přesně 11. května, tedy v den stého výročí umělcova narození. Otcem projektu je Miro Smolák, majitel pražské galerie Miro. Před časem oslovil jednoho nejmenovaného slavného českého architekta, jestli by neměl chuť si také muzeum vyprojektovat. "Do tří měsíců se vám ozvu," slíbil architekt a dodnes tak neučinil. Pak si ale Smolák přečetl o slavném americkém architektovi Danielu Libeskindovi, který vyhrál soutěž o zastavění plochy po Dvojčatech v New Yor- ku se svou Věží svobody. Galerista nelenil a poslal do USA mail. Potvrdilo se, že troufalost je nejúčinnější. Do tří dnů se mu ozvala architektova sekretářka. "Řekla mi, zda se oba můžeme sejít o pár dnů později v Berlíně, kývl jsem a tam jsme si padli do oka," řekl Smolák. Dodal, že minulé pondělí volal, že zrovna letí z Hongkongu a že by se koncem týdne zastavil v Praze a prohlédl si pozemek v centru Prahy. "A teď už mám příslib, že 11. května na tomto místě představí model muzea," libuje si Smolák, který je sběratel a ctitel tohoto malíře.
Místo, na němž by měla stát moderní budova muzea, se tají. Spekuluje se o tom, že by mohlo být na Strahově. Tamní premonstráti to po včerejší návštěvě světoznámého architekta ve Strahovském klášteře nevyvrátili, ale ani nepotvrdili. Nic bližšího nevěděli ani pražští památkáři. "S vybraným místem seznámím veřejnost až v květnu, kdy představíme Libeskindův model a studii stavby pražskému magistrátu," řekl včera Smolák. Teprve potom chce také požádat úřady o potřebná povolení. Muzeum má podle Smoláka vyrůst na soukromém pozemku v první městské části. "Parcela je ve velmi cenné a atraktivní části památkové rezervace," řekl náměstek primá- tora Jan Bürgermeister. Libeskind slibuje, že budova bude inspirována Prahou, která je skvělým historickým městem. Konkrétní návrh prý ještě nemá, ale měl by být zvláštní. "Neměl by to být velký dům, musí to být velmi citlivé, protože celé město je krásné. Budova se musí přizpůsobit historii Prahy, ale také zítřku," uvedl architekt, kterého myšlenka velmi zaujala. Podle Smoláka by mělo být muzeum exkluzivní a extravagantní. "Chci splnit sen Salvadora Dalího. Chtěl, aby okno, které namaloval, třikrát pět metrů, bylo realizováno v jeho muzeu. On ho namaloval, zemřel, a oni mu to okno neudělali. Tak mu ho budou realizovat čeští skláři," řekl a dodal, že podobný projekt se rodí tak jednou za sto let.
Magistrátu se nápad také líbí a je připraven jej podpořit. "Vítáme každou iniciativu, která vede k rozkvětu města," řekl včera pražský primátor Pavel Bém po setkání s architektem. Peníze na zbudování muzea chtějí organizátoři projektu získat od bohatých mecenášů, například z řad podnikatelů ve Španělsku, Rusku a Česku. Podle prvních odhadů by postavení muzea stálo 300 až 400 milionů korun.
Zdroj: Deníky Bohemia, 17.02.2004

Libeskind chce v Praze stavět Dalího museum
Newyorský architekt Daniel Libeskind chce v Praze vybudovat museum španělského malíře Salvadora Dalího. Jak oznámily v úterý české deníky, Libeskind chce 11.května, v den Dalího stých narozenin, představit model svého návrhu. Jak naznačil, stavba má splynout s historickým prostředím Prahy, přesto být futuristická. Vedle výstavních místností má komplex obsahovat ubytování pro hosty, divadlo a "surrealistickou restauraci". Náklady na stavbu mají pokrýt soukromí investoři ze Španělska, Francie a České republiky.
Zdroj: Berliner Zeitung, 18.02.2004
0 komentářů
přidat komentář