Dům hudby v Pardubicích podstupuje rozsáhlou rekonstrukci

Vložil
ČTK
21.08.2019 21:15
Pardubice


Pardubice – Dům hudby v Pardubicích podstupuje rozsáhlou rekonstrukci. Kromě zateplení se bude modernizovat interiéry ve společenské a vstupní části budovy. Komorní filharmonie, která v budově sídlí, na půl roku přesouvá své koncerty do náhradních prostor na univerzitě, konzervatoř a její nájemci se budou muset vyrovnat s výměnou oken za provozu v průběhu školního roku, uvedl v tiskové zprávě Petr Šilar z kanceláře hejtmana.


"Rádi bychom měli všechny bourací práce ve společenské a vstupní části hotové o prázdninách, kdy tu není žádný provoz," uvedl náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek (Koalice pro Pardubice). V současné době už zmizely vestavěné příčky v ochozu společenské části i obložení topení či konstrukce připevněné na stropě.

Výsledkem rekonstrukce společenské části za 56 milionů korun bude nové využití takzvané kolonády pro návštěvníky kulturních akcí a větší uživatelský komfort v příjemném prostředí. Vymění se rovněž rozvody energií a zlepší technické, akustické i estetické parametry všech tří sálů pro kulturní produkce.

Zateplení celé budovy potrvá do srpna příštího roku, polovinu z 30 milionů korun nákladů hradí Evropská unie, zbytek Pardubický kraj. Na stavbu dohlíží také majitel autorských práv architekt Jan Třeštík, který ji v 80. letech vyprojektoval.

Budova dnešního Domu hudby byla od roku 1983 sídlem komunistů, svazáků a monopolní odborové organizace ROH. Na začátku 90. let přešla do majetku státu a místní představitelé nově zvolených samospráv podpořili její využití pro Konzervatoř Pardubice, Východočeský státní komorní orchestr, dnešní Komorní filharmonii Pardubice, a Základní uměleckou školu Havlíčkova.

Po vzniku krajů se budova stala majetkem pardubického hejtmanství, který ji v roce 2004 za 51 milionů korun opravil. Opravy zahrnovaly zejména změnu akustických poměrů ve velkém sále ve prospěch hudebních produkcí a také ojedinělou stavbu koncertních varhan. Na další potřebné úpravy však už tehdy nezbyly peníze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články