TOP 09 Brno podporuje petici proti demolici části bývalé káznice

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
15.07.2019 17:50
Brno

Brno - Brněnská TOP 09 podporuje petici proti plánované demolici části bývalé káznice v ulici Cejl. Novinářům to dnes řekl brněnský předseda TOP 09 Petr Kunc. Demolice je součástí projektu na vybudování kreativního centra pro umělce za stovky milionů korun. Podle Kunce není objekt pro takovou přestavbu vhodný a postačí objekt zvaný kreativní hub, který má za 25 milionů vzniknout v Údolní ulici. Podle radního Marka Fišera (Piráti) má kreativní centrum na Cejlu pomoct lokalitě. Podle bývalého náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno) hub kapacitou nebude stačit.


Kreativní prostory budou v Údolní ulici v místě, kde měla fakulta výtvarných umění ateliéry. Náklady 25 milionů jsou na přestavbu i pětiletý provoz. Podle Kunce to stačí a dvě kreativní centra nejsou třeba. "Přestavba káznice v kreativní centrum nedává smysl a naopak budeme skoro za půl miliardy likvidovat místo, kde se udály zločiny nacismu a komunismu, které je potřeba si připomínat," uvedl Kunc. Podle něj má město mnoho projektů jako Janáčkovo kulturní centrum nebo multifunkční halu, do jejichž stavby může peníze dát.

TOP 09 proto podpořila petici dokumentaristy Jana Plachého. Petice má už kolem 300 podpisů. TOP 09 byla v minulém volebním období v koalici, nyní v zastupitelstvu není. Kunc chce ale věc řešit na zářijovém zastupitelstvu, na kterém by se měla odevzdávat i petice. Krom toho odešel otevřený dopis primátorce Brna Markétě Vaňkové (ODS).

Radní Brna zodpovědný za kulturu Marek Fišer (Piráti) ČTK řekl, že hub je pilotním projektem pro centrum v káznici, které má významně pomoct celému místu. Ulice Cejl leží v sociálně vyloučené lokalitě. Bývalý náměstek primátorky Matěj Hollan (Žít Brno) uvedl, že hub je mnohem menší než zamýšlené kreativní centrum a nepokryje poptávku. Podle Zdeňky Kujové z Jihomoravského inovačního centra (JIC), které hub připravuje, je poptávka obrovská a objekt kapacitně stačit nebude. Kujová připomněla, že hub je pilotním projektem právě pro kreativní centrum na Cejlu a projekty na sebe navazují.

Ze studie proveditelnosti z roku 2014 podle Kujové vyplývá, že firma a organizace z kulturního a kreativního odvětví tvoří deset procent všech ekonomických subjektů města. "Využití jejich potenciálu závisí na existenci prostoru, kde mohou firmy spolupracovat, sdílet své nápady a inspirovat se. Ten nyní v Brně zoufale chybí. Otevření Kreativního centra v káznici je reálné nejdříve za šest let. Kreativní hub na ulici Údolní je tedy pilotním projektem, na který bude centrum následně navazovat," dodala Kujová.

Podle Hollana je pikantní, že projekt kreativního centra v minulém období gesčně spadal pod odbor strategie, který vedla TOP 09. "TOP 09 dva a půl roku ten projekt řídila, byla součástí komise mezinárodní soutěže a souhlasila s výsledkem a teď se od toho distancuje," dodal Hollan. Kunc řekl, že byl sice v komisi, ale že vystupoval proti vítěznému návrhu, jehož součástí je demolice.

Město udělalo za několik milionů potřebné opravy, aby objekt někdejší věznice dál nechátral. Ministerstvo budovu vyhlásilo kulturní památkou. V místě by měly vzniknout samostatné i sdílené kanceláře a ateliéry pro umělce, otevřené dílny, střižny, kavárna, hudební klub nebo sál pro 250 lidí. Věznice vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila v letech 1784 až 1956. Nahradila ji věznice v Bohunicích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články