Stát bude znovu dražit zámeček v Brandýse nad Orlicí

Vložil
ČTK
09.07.2019 15:00
Praha


Brandýs nad Orlicí - Stát se znovu pokusí prodat zámeček v Brandýse nad Orlicí. Druhou dražbu naplánoval na 16. července. Na dubnovou dražbu se nikdo nepřihlásil. Stát teď památku nabízí za minimálně 7,2 milionu korun, tedy o 800.000 korun levněji. ČTK to dnes řekl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Andrej Bančanský.


"Stává se, že podobné nemovitosti nabízené veřejnosti nejsou prodány hned v prvním kole. Avšak okolnosti i délka prodeje jsou případ od případu různé," řekl Bančanský.

První kolo dražby se konalo 9. dubna. Nejnižší podání činilo osm milionů korun a minimální příhoz byl stanoven na 200.000 korun. Opakovaná dražba se bude konat 16. července od 11:00.

"V nynějším kole je nejnižší podání stanoveno na 7,2 milionu korun a minimální příhoz opět 200.000 korun. Případní zájemci musí nejpozději do 15. července složit dražební jistotu ve výši 400.000 korun," uvedl Bančanský. Úřadu se přihlásil jeden zájemce, na dnešní termín prohlídky ale nepřišel. Úřad mu nabídne náhradní termín.

Zámek postupně chátrá. V roce 2013, kdy v budově sídlil výchovný ústav, spadla v prvním patře část stropu. Nikomu se nic nestalo, stát ale rozhodl objekt vyklidit a od roku 2014 je prázdný. ÚZSVM ho převzal v roce 2017.

Budovu v roce 1997 poškodily povodně a vyžaduje rekonstrukci. Nosné zdi a klenby nad přízemím nicméně vykazují pouze méně závažné poškození. V současné době je budova chráněna proti záplavám protipovodňovým valem vybudovaným podnikem Povodím Labe.

Barokní zámeček je kulturní památkou. Pochází z let 1781 až 1783. Postavit si ho dali Trauttmannsdorfové na místě někdejšího kláštera Jednoty bratrské. V roce 1914 získal klasicistní podobu, přestavěla ho bankéřská rodina Fisherů.

Československý stát získal zámeček s pozemkem na základě dekretu prezidenta republiky z roku 1945. Budova pak sloužila jako internát Střední průmyslové školy textilní, Střední průmyslové školy železniční a nakonec jako sídlo Výchovného ústavu pro děti a mládež.
0 komentářů
přidat komentář

Související články